‘Dankzij NPO-gelden hebben weinig studenten zich uitgeschreven'

Monique van der Aa: ‘Al voordat de coronapandemie uitbrak, hadden we een wensenlijstje.'

Monique van der Aa werkt al dertig jaar bij Fontys. Als managementassistent is ze een duizendpoot bij het Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg (OSO), een klein instituut dat de masteropleiding Educational Needs (deeltijd) aanbiedt. Zij was bovendien de spin in het web bij het inzetten van de NPO-gelden. Hoe heeft zij de afgelopen jaren de meerwaarde daarvan ervaren?

Terugkijkend naar de begintijd van de coronapandemie. Herinner jij je nog wat er leefde bij studenten?
‘Onze studenten zijn allemaal onderwijsprofessionals. Ze waren druk bezig met alle ballen hooghouden: voor de klas staan, een gezin thuis én ook nog een opleiding volgen van twee jaar. Ze maakten zich zorgen over hoe zij hun studie succesvol en zonder studievertraging konden afronden. Misschien denk je: dan maar wat langer doen over je studie? Maar onze studenten keken juist uit naar de eindstreep, omdat ze wisten dat er dan wat meer rust kwam in hun situatie.’

Hoe speelden jullie in op die zorgen?
‘Vanzelfsprekend schakelden we over naar online onderwijs. Bovendien pasten we de volgorde van toetsing aan, waardoor studenten flexibeler werden en het eindassessment konden vervroegen. We hielpen hen zo om hun studie beter te organiseren. Daarnaast stonden de studentcoaches klaar voor de studenten. Zij waren individueel beschikbaar als daar behoefte aan was, maar ook altijd aanwezig tijdens online colleges. Waar er bij fysiek onderwijs dus één docent voor de klas stond, waren dat er bij een online college twee. De een had bijvoorbeeld meer kennis over begeleiding, en de andere meer over gedrag. Voor studenten was die extra expertise echt een pluspunt.’

Zijn al die ontwikkelingen te danken aan de NPO-gelden?
‘Al voordat de coronapandemie uitbrak, hadden we een wensenlijstje. We wilden bijvoorbeeld al meer blended learning aanbieden. Maar omdat we een klein instituut zijn, was ons budget niet zo groot. Door de 1,4 miljoen euro NPO-gelden die wij mochten besteden, hebben we toch maar mooi sterker onderwijs voor elkaar gekregen.’

Waar ben je het meest trots op?
‘Op de kwaliteit van de docenten, die het enthousiasme van lesgeven altijd behielden en nooit de handdoek in de ring gooiden. Dat terwijl hun wereld behoorlijk veranderde. En natuurlijk ben ik er trots op dat onze studenten, ondanks alle beperkingen, zich amper hebben uitgeschreven. Dat is echt te danken aan de kwaliteit van het onderwijs, die we met NPO-gelden konden verbeteren. Op dit moment hebben we nog maar twintig studieverlengers uit het cohort 19/20. Dat komt omdat we de afgelopen twee jaar zo fors hebben geïnvesteerd in de uren voor studentcoaching.’

Welke lessen neemt Instituut OSO mee naar de toekomst?
‘Online onderwijs kan soms goed werken, maar niet altijd. Online ben je eerder afgeleid, het is lastig om je aandacht erbij houden. Onder de streep vinden we dat je nog altijd beter leert van en met elkaar, in een fysieke groep. Toch bieden we sommige (populaire) modules nog online aan, om studenten tegemoet te komen in hun reistijd. Daar hebben we dus een mooie balans in gevonden.’

Verhalenreeks NPO-gelden

 • 29 november
 • Talentgericht

‘Het taalprobleem is véél groter dan gedacht’

Mede door de coronajaren hebben studenten een achterstand in taal en lopen daardoor vast in hun studie. Wat Fontys daaraan kan en moet doen? Hen nóg beter ondersteunen, vinden Tineke Ausems en Nathalie Ruijssenaars. De NPO-gelden helpen daarbij.

Lees verder
 • 10 januari
 • Talentgericht

‘Anderen helpen kan alleen als je zelf lekker in je vel zit’

Binnen Fontys Pedagogiek besloten ze studentenwelzijn écht op de kaart te zetten: in twee jaar tijd werden meer dan twintig activiteiten georganiseerd, waarbij één zelfs koningin Máxima en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, aanwezig waren.

Lees verder
 • 5 december
 • Talentgericht

Studenten kiezen bewuster dankzij Sneak Preview Kalenders

Zo’n 35 procent van de Fontysstudenten kiest niet meteen de opleiding die bij hen past. Dat moest anders, vonden Cindy Deetman (projectleider Online Proefstuderen) en Rosemarie Moonen (consultant marketing). Zij ontwikkelden de Sneak Preview Kalenders.

Lees verder
 • 16 november
 • Talentgericht

‘De lesstof werd opeens behapbaar’

Ze misten, zeker tijdens de coronapandemie, nét even een stok achter de deur. Marleen Goossens en Jeremy Bos, vierdejaarsstudenten Fontys Sportkunde, liepen daardoor een jaar studievertraging op. Net als tientallen studiegenoten kregen zij hulp van Guido Hartman, een externe studiebegeleider.

Lees verder
 • 8 november
 • Talentgericht

Studentenwelzijn: 'Zet je antennes scherp en vraag door'

De meeste Fontysstudenten fietsen soepel door hun studietijd heen, maar dat geldt niet voor iedereen. Irma Jacobs, docent bij de Fontysopleiding Commerciële Economie, wil het studentenwelzijn verbeteren én beter op de kaart zetten bij collega’s.

Lees verder
 • 27 september
 • Talentgericht

Van diploma-uitreiking on tour tot een bonusmama

Corona lijkt al even geleden, maar het onderwijs merkt nog steeds de gevolgen ervan. Met de zogenoemde coronagelden bood én biedt de overheid hulp. 6 voorbeelden van hoe Fontys ze inzet.

Lees verder

Auteur: TextVast

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.