Niet pluis, dichterbij dan je denkt!

Het is van groot belang dat beroepsprofessionals zich bewust zijn van hun belangrijke rol om risicofactoren als financiële problematiek, psychische problemen en middelengebruik te signaleren en zorgvuldig te handelen. In deze cursus leer je meer over de achtergronden, onderliggende patronen en risicofactoren.
Locatie
Eindhoven
Startdatum
15 maart

Klaar voor de volgende stap?

Meld je meteen aan en start met je nieuwe ontwikkeling

Aanmelden

Voor wie?

Fontysprofessionals

Om je te ontwikkelen naar:
Expert | Kennisdeler

Omschrijving

Risicofactoren als financiële problematiek, psychische problemen en middelengebruik kunnen leiden tot
onveiligheid achter de voordeur. Als kinderen opgroeien in zo’n situatie kan dit ernstige gezondheidsgevolgen hebben in de volwassen leeftijd. Denk aan depressie of verslaving. Het is van groot belang dat beroepsprofessionals zich bewust zijn van hun belangrijke rol om risicofactoren te signaleren en zorgvuldig te handelen. In deze cursus leer je meer over de achtergronden, onderliggende patronen en risicofactoren. Ook verdiep je je in: het belang van samenwerken het doorlopen van de stappen van de meldcode met afwegingskader het bespreekbaar maken van vermoedens.

Deze training bestaat uit 5 lesdagen.

Les 1: Achter de voordeur, durf jij het te zien? (de verbeterde meldcode inclusief afwegingskader, een ervaringsverhaal ‘Niets is wat het lijkt’ en een spelsessie Achter de voordeur)

Les 2: Kindermishandeling (de verschillende vormen van kindermishandeling: signalen en achtergronden, de lange termijn gevolgen van negatieve jeugdervaringen, trauma en veerkracht)

Les 3: (ex-)Partnergeweld en ouderenmishandeling (verschillende vormen van (ex-)partnergeweld: signalen en achtergronden, de cirkel van geweld, VR ouderenmishandeling)

Les 4: Het bespreekbaar maken van huiselijk geweld (het zorgvuldig bespreekbaar maken van zorgen in samenwerking met een trainingsacteur, juridische aspecten)

Les 5: De kracht van samenwerking en stilstaan bij de rode draad van het leerproces. Tijdens de bijeenkomsten word je door middel van blended learning door de diverse thema’s geleid.

De training wordt gegeven door Kailey Hendriks, Maaike Brunekreef, een ervaringsdeskundige en gastdocenten. De tijdsinvestering voor deze training bedraagt ongeveer 27 uur. Na afloop ontvang je een certificaat.

Resultaten

De cursus Niet pluis, dichterbij dan je denkt! biedt jou kennis, bewustwording en handvatten die direct in de praktijk toepasbaar zijn. Hierdoor ben je er bewust van hoe je moet handelen en vergroot je jouw intrinsieke motivatie om in actie te komen.

Aan het eind van de cursus heb je:

 • Kennis en achtergronden over patronen van geweld in afhankelijkheidsrelaties (zowel kindermishandeling en huiselijk geweld als ouderenmishandeling en seksueel misbruik).
 • Kennis van de meldcode met afwegingskader.
 • Kennis van het veiligheidsplan en gefaseerde ketensamenwerking.

Na afloop kun je:

 • De stappen van de verbeterde meldcode met afwegingskader doorlopen.
 • Zorgen bespreekbaar maken met de mens en diens netwerk (stap 3 uit de Meldcode).
 • De juiste hulp inschakelen voor de mens en diens netwerk.

Data en tijden

 • Dag 1: woensdag 15 maart 2023, 09:00 tot 13:00 uur
 • Dag 2: woensdag 29 maart 2023, 09:00 tot 13:00 uur
 • Dag 3: woensdag 12 april 2023, 09:00 tot 13:00 uur
 • Dag 4: woensdag 26 april 2023, 09:00 tot 13:00 uur
 • Dag 5: woensdag 17 mei 2023, 09:00 tot 13:00 uur

Meer info

Brechtje Poelman
fontysprohealth@fontys.nl

Kosten: Gratis voor docenten

Cursushandleiding Niet Pluis 2023