Verbindend communiceren

Door verbindend te communiceren draag je als coach bij aan het creëren van helderheid om mensen in hun kracht te zetten en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor wat belangrijk is in hun leven. Als verbinder draag je bij met verbindende communicatie doordat je in staat bent te luisteren en te vertalen naar een taal waarin mensen elkaar (weer) kunnen horen en begrijpen.
Locatie
Tilburg
Startdatum
23 november

Klaar voor de volgende stap?

Meld je meteen aan en start met je nieuwe ontwikkeling

Aanmelden

Voor wie?

Fontysprofessionals

Om je te ontwikkelen naar de Fontysrol(len):
Coach

Omschrijving

Gesprekken kunnen leiden tot meer verbinding of tot meer afstand. Hoewel ieder mens uniek is, is het
uitgangspunt van Geweldloze Communicatie, dat we kunnen verbinden op basis van universele gevoelens en behoeften. Empathie vormt dan de rode draad in menselijk contact. Door vanuit een oprechte nieuwsgierigheid te luisteren naar welke gevoelens en behoeften er doorklinken in bijvoorbeeld oordelen, oplossingen of adviezen, wordt het mogelijk om elkaar daarin te vinden in plaats van in discussies te verzanden over het hoe (de strategieën die mensen kiezen om hun behoeften te vervullen).

We onderzoeken met elkaar hoe we een bijdrage kunnen leveren aan inclusie en zo diversiteit kunnen ervaren als iets om van te genieten. Door verbindend te communiceren draag je als coach bij aan het creëren van helderheid om mensen in hun kracht te zetten en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor wat belangrijk is in hun leven. Als
verbinder draag je bij met verbindende communicatie doordat je in staat bent te luisteren en te vertalen naar een taal waarin mensen elkaar (weer) kunnen horen en begrijpen.

Bijeenkomst 1
In deze bijeenkomst ontdek je welke verschillende manieren van luisteren gangbaar zijn
voor coaches, docenten, hulpverleners en wat daarbij specifiek anders is bij Verbindende Communicatie.
Je maakt kennis met de bouwstenen om met meer verbinding te kunnen communiceren (waarneming, gevoelens, behoeften, gevoelens) en gaat hier actief mee oefenen, zodat je je eigen uitdagingen hierin ontdekt.
Bijeenkomst 2
In deze bijeenkomst oefenen we verder met verbinding maken door empathisch te luisteren, door middel van het verwoorden van gevoelens en behoeften vanuit nieuwsgierigheid in plaats vanuit oplossingsgerichtheid. Daarnaast doen we diverse spelwerkvormen die je ook met studenten/collega's kunt doen om hun gevoelswoordenschat te vergroten en ze te ondersteunen bij meer persoonlijk leiderschap, autonomie en samenwerking.
Bijeenkomst 3
In deze bijeenkomst staat het eerlijk uiten centraal, met daarbij de koppeling naar de verschillende
verzoeken die je kunt doen, om verantwoordelijkheid te nemen. Centraal staan eigen vraagstukken en oordelen die we tegenkomen vanuit de beroepspraktijk. De werkvormen die we gebruiken, om deze te onderzoeken, zijn ook toepasbaar in de coaching van studenten.
Bijeenkomst 4
In deze bijeenkomsten delen we met elkaar de persoonlijke opbrengst rondom Verbindend Communiceren en is er tijd voor feed forward richting mogelijkheden om nog meer verbindend te communiceren, bijvoorbeeld wanneer er een conflict is binnen een groep. Ieder krijgt ruimte voor eigen inbreng, in de vorm van een casuïstiek, filmopname of gespreksfragment. We ontdekken hoe we complimenten kunnen geven die tot meer verbinding leiden.

Resultaat

Na het volgen van deze training heb je:

  • Een basis ontwikkeld om vanuit nieuwsgierigheid en empathie verbinding te realiseren in gesprekken met de mensen die je ontmoet in je werk- en privéleven.

  • Skills om feedback te geven aan anderen waarbij je verantwoordelijkheid neemt voor wat je zelf nodig hebt en onderscheid kunt maken wat je hierin van anderen verwacht en wat je zelf aan mogelijkheden hebt.

  • Praktische werkvormen waarin je vorm kunt geven aan inclusie binnen je werkpraktijk en die mogelijkheden geven aan jezelf en de mensen in je omgeving om meer verbinding met elkaar te ervaren.

Data en tijden

23 november 2023 / 9.30 - 12.30 uur
30 november 2023 / 9.30 - 12.30 uur
11 januari 2024 / 9.30 - 12.30 uur
18 januari 2024 / 9.30 - 12.30 uur

Meer info

Isabelle van Alebeek
i.vanalebeek@fontys.nl

Kosten: € 429,00

Georganiseerd door: Fontys Lerarenopleiding Tilburg