9 ontwikkeltips uit de 'Wereld van Sofie'

Sofie Moresi: 'Ik zie continu uitdagingen op het gebied van ontwikkeling als ik om me heen kijk bij Fontys'

Lukt het jou en je team om goed om te gaan met alle veranderingen in ons werk? De ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, onderzoek en organisatie gaan hard. Het is soms lastig om je telkens weer aan te passen. Voor Sofie Moresi, programmaleider Wendbare Professionals en associate lector, is dit ook een continue uitdaging. Op basis van haar onderzoek en inzichten geeft ze negen laagdrempelige ontwikkeltips. Doe er je voordeel mee. En om alvast af te trappen: breng een bezoekje aan het event 'Leren en ontwikkelen, dat smaakt naar meer...' op donderdag 21 maart 2024. Lees hier meer en meld je uiterlijk 10 maart aan!

‘Ik heb de meeste ervaringen opgedaan in de verschillende keukens van de vele instituten waar ik mag rondkijken. Daar zie je dat dezelfde onderwijsprocessen ook anders aangevlogen kunnen worden of dat er gewerkt wordt met andere manieren van organiseren’.

1. Besef

Besef dat leren en ontwikkelen niet alleen maar gaat over een training, cursus of een langere opleiding volgen. Maar dat het meeste leren zit in je alledaagse werkzaamheden. Lees hier bijvoorbeeld een onderzoek van TNO over informeel leren.

2. Aha-leermoment

Ga eens regelmatig na bij jezelf wat voor jou een klein ‘aha’-leermoment was. Denk aan: waar was je verbaasd over vandaag, wat heeft je aan het denken gezet, waar heb jij iets opgestoken, wat heeft je geraakt en waarom? Onderzoeker Manon Ruijters volgt bijvoorbeeld de definitie van Claxton rondom leren, geeft Sofie aan. 'The things you do, when you don't know what to do'. Je leert juist als je je op onbekend terrein bevindt. Als je naar een adres moet reizen dat je niet kent, als je voor het eerst een project moet leiden of als een student je iets vraagt waar je het antwoord niet op weet. Hierover meer in dit paper van Zestor.

3. Deel

Soms gaan deze inzichten ook pas leven als je ze deelt en bespreekt met een collega. Doe dat! En vraag eens door naar zijn/haar perspectief. Luister hiernaar zonder meteen te reageren, wat brengt dat jou? Ken je het Fontys Ontwikkelcafé? Tijdens een dagdeel ga je actief aan de slag met je eigen ontwikkeling, samen met collega's. Meer weten? Kijk hier.

4. Vraag

Vaak komt er in een overleg (of vergelijkbaar moment) altijd wel een vraag bij je op. Slik je die meestal in? Zoja, daag jezelf uit hem wel te stellen en blijf nieuwsgierig! Fontys-collega Danae Bodewes schreef het boek 'Schaamteloos nieuwsgerig'. Een aanrader om te lezen voor meer motivatie en bevlogenheid.

5. Mild

Inkoppertje misschien, maar we oordelen tegenwoordig zo snel... Gun jezelf en je collega’s dus de ruimte om zaken anders aan te pakken. En onthoud: fouten maken mag. Dat gunnen we onze studenten ook. Sofie tipt een interessante video over psychologische veiligheid. Bekijk hier het korte interview met Ben Tiggelaar (gedragswetenschapper en spreker op gebied van leiderschap) over dit belangrijke onderwerp.

6. Feedback

Tip 5 is dus geen vrijbrief dat alles maar kan en mag. Geef daarom feedback. En net zo belangrijk: wanneer heb jij voor het laatst om feedback gevraagd? En wist je dat dat heel eenvoudig kan via de Fontys feedbackapp?

7. Rust

Onze dagen zijn vaak tot de nok toe gevuld. Geef jezelf regelmatig pauze, zodat je fris blijft. En tijd hebt voor rust, ontmoeting (en koffie). En download bijvoorbeeld 'Break Timer' in Google Chrome of Microsoft Edge. Een 'extensie' die je ondersteunt bij het nemen van korte pauzes.

8. Prioriteit

Wist je dat iedereen die werkt bij Fontys professionaliseringssuren- en budget heeft? Die mag je dus inzetten voor jouw ontwikkeling. Mijn ervaring is dat er nooit tijd voor is, maar als je iets graag wil, maak er dan een prioriteit van. Bespreek je wensen dus in je ontwikkelgesprek met je leidinggevende. Lees hier meer over het ontwikkelgesprek bij Fontys.

9. Go!

En ja, als je nu al een duidelijke ontwikkelwens of -idee hebt, kijk op de P&O-portal hoe Fontys jou kan ondersteunen. En check ook eens de ontwikkelmogelijkheden op Fontys Hub. Iets gevonden of vragen? Deel dat met je leidinggevende of HR-contactpersoon en go!

Auteurs: Sofie Moresi en Marjolein Verschuuren

Reacties

 • Frans

  Ha Sofie, dank voor je mooie tips! Heb er een aantal al opgepakt en gebruikt. Groet, Frans.

  De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.


  • Sofie

   Dank voor je terugkoppeling Frans en ga zo door!

   De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.


De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.