Vitaal

Met plezier je werk doen, op een gezonde campus, met volop mogelijkheden om aan je eigen vitaliteit te werken. Daarvoor zet het programma Fontys Vitaal zich in. Op deze pagina vind je inspirerende verhalen, praktische tips en het aanbod aan workshops.

Nieuws en achtergrond thema Vitaal

 • 14 februari
 • Vitaal

Powernappen onder werktijd: taboe of wondermiddel?

Een powernap in een speciale cabine om even bij te komen tijdens een drukke werkdag? Klinkt goed toch? Bij Fontys Sporthogeschool in Eindhoven loopt daarmee een proef en iedereen kan het een keer gaan proberen.

Lees verder
 • 30 januari
 • Vitaal

Zo beïnvloeden hormonen je functioneren

In drie webinars over menstruatie, overgang en testosteron geeft huisarts Chantalle Burgers, op verzoek van Fontys Vitaal, uitleg over hormonen. Hoe beïnvloeden die ons werk?

Lees verder
 • 19 december
 • Vitaal

Zó ziet jouw toekomstige werkplek eruit

Lees hoe jouw toekomstige werkplek eruit komt te zien en hoe die zal bijdragen aan je vitaliteit. Frank Bauman en Ida Damen doen er onderzoek naar. Ze ontwikkelden onder meer de "workwalk".

Lees verder
 • 19 december
 • Talentgericht
 • Inclusief
 • Vitaal

Hoe ga je als docent om met student die dreigt vast te lopen?

Studentendecaan Pieternel Brughuis en docent en tutor Joost Maes hebben elkaar al gevonden in hun wens om studenten goed door hun studie te loodsen en delen hun ervaringen. Plus 7 belangrijke tips voor álle docenten.

Lees verder

Boegbeelden

  Dennis Arts, docent-onderzoeker 'Actieve leefstijl'

  Hoe krijg je mensen in beweging? Letterlijk. Dat is het thema waar docent-onderzoeker Dennis Arts van Fontys Sporthogeschool zijn hart aan heeft verpand.

  Lees meer

  Frank Bauman, programmamanager Move to Health

  Studenten, docenten en organisaties aan elkaar verbinden, met het doel gezonde werkplekken en een actieve leefstijl te ontwikkelen. Daarvoor komt Frank Bauman 's ochtends zijn bed uit.

  Lees meer

Zien, doen en leren

Leven lang werkplezier

De gemiddelde Nederlander zal tot zijn 67ste werken. Het is dus de moeite waard om deze jaren op plezierige wijze in te vullen. Toch lukt dit lang niet iedereen. Volgens Fontysonderzoekers Evelyne Meens en Danae Bodewes zijn motivatie en nieuwsgierigheid goede raadgevers voor meer werkplezier. Wil jij meer plezier ervaren op je werk of zou je anderen hierbij willen helpen? Luister dan naar dit online college.

Ontwikkelmogelijkheden

 • Vitaal

Voedingscoaching bij Leefstijltraining+

Vind je het soms lastig om verantwoorde keuzes te maken die samenhangen met voeding? Of zijn er problemen waar jij tegenaan loopt? Dan is Leefstijltraining+ de oplossing voor jou. Leefstijltraining+ is een organisatie vanuit Fontys waar je door middel van 1 op 1 gesprekken of trainingen kan werken aan je gezondheid.

Locatie
Eindhoven
Lees verder
 • Vitaal

Fontys Vitaal masterclass 2: de overgang

In deze masterclass hoor je wat er precies in je lijf gebeurt tijdens de overgang, welke gevolgen dat heeft en hoe je ermee kunt omgaan. Tip van de sluier: een verandering in je eetpatroon kan helpen.

Locatie
Online
Startdatum
08 maart
Lees verder
 • Vitaal

Fontys Vitaal masterclass 3: testosteron

Vanaf het 35ste levensjaar neemt bij mannen de hoeveelheid testosteron af met ongeveer één procent per jaar. Daardoor verandert de balans testosteron-oestrogeen. Gevolg hiervan is o.a. minder energie, haantjesgedrag en libido, en meer zachtheid en empathie. Net als vrouwen die in de overgang zijn kunnen mannen die minder testosteron hebben enigszins in verwarring raken over wie ze zijn. Wat doet het met jou? En kun je er iets aan doen? Dat hoor je in deze masterclass.

Locatie
Online
Startdatum
08 maart
Lees verder
 • Vitaal

Fontys Vitaal masterclass 1: de menstruatiecyclus

In deze masterclass hoor je (opnieuw) wat er met je lichaam gebeurt tijdens de cyclus, hoe de cyclus (net als het jaar) bestaat uit vier seizoenen (lente, zomer, herfst en winter), wat de effecten daarvan kunnen zijn op hoe je je voelt, op je humeur, op je behoefte aan intimiteit, op hoe je presteert en hoe je ermee om zou kunnen gaan.

Locatie
Online
Startdatum
08 maart
Lees verder
 • Vitaal

Werken met Positieve Gezondheid

Vanuit veerkracht en zingeving naar een succesvolle organisatie. Werken met Positieve Gezondheid maakt het verschil.

Locatie
Eindhoven
Lees verder