Inclusief

Fontys werkt aan een toegankelijke en inclusieve campus, waar iedereen zich welkom en gezien voelt. Lees op deze pagina hoe de hogeschool dat wil bereiken, waar je kunt aansluiten of laat je inspireren door de verhalen van anderen.

Meer over de thema's

Nieuws en achtergrond 'Inclusief Fontys'

 • 14 maart
 • Inclusief

Inclusief taalgebruik: de juiste woorden veranderen steeds

Docent-onderzoekers Elizabeth Venicz en Ilonka van der Sommen zijn gespecialiseerd in inclusief taalgebruik, inclusie en diversiteit. Aan de hand van voorbeelden en verhalen dagen zij je in een online college uit om mee te zoeken naar passende woorden en beelden.

Lees verder

Boegbeelden

  José Schardijn, vertrouwenspersoon

  Ieder mens heeft recht op een veilige en integere werkplek. Daar staat José Schardijn voor. Ze helpt medewerkers en studenten daarbij. Ook geeft zij advies.

  Lees meer

  Ilonka van der Sommen, autismespecialist

  Sense of beloning, voelen dat je erbij hoort, is voor iedereen belangrijk en Fontys wil er alles aan doen dat dit voor iedereen geldt. Vanuit verschillende rollen werkt Ilonca van der Sommen daaraan mee.

  Lees meer

  Debbie Jarec, consultant Studentvoorzieningen

  “Verbinden” en “verder brengen” staan centraal in het werk van Debbie Jarec. Bijvoorbeeld voor de communities van Fontys.

  Lees meer

  Cheryl McDowall, Inclusieve samenleving

  Hoe ga je om met verschillen in een diverse samenleving? Dát maakt een inclusieve samenleving en daarvoor zet programmamanager en docent Cheryl McDowall zich in.

  Lees meer

Meedoen of meer weten?

Welke initiatieven zijn er bij Fontys rond het thema toegankelijkheid en inclusie'? Van netwerken en websites tot projecten en programma's? Klik hier rechts op de button voor een handig overzicht.

Podcasts

In een reeks podcasts geeft Fontysmedewerker Ronald Scheer medewerkers en studenten uit de LHBTQIA-gemeenschap een stem.

Fontys Pride PodKastFontys Educatie verzamelde podcasts over diversiteit en inclusie in het onderwijs, waar collega's en studenten bij betrokken waren.

Diversiteit en inclusie in het onderwijs

Inspiratie: diversiteitsvlechtwerk

Dit diversiteitsvlechtwerk van Movisie verbeeldt de twaalf diversiteitsfactoren. Waarom is diversiteit herkennen en erkennen belangrijk? Een persoon is ... more than meets the eye. Elk individu bestaat uit een combinatie van persoonskenmerken en heeft uiteenlopende behoeftes en talenten. Meer weten over hoe Fontys dit vlechtwerk inzet? Lees er meer over in dit artikel.

Ontwikkelmogelijkheden

 • Inclusief

Autisme begeleiden op de werkvloer

Voor iedereen die samen met studenten en medewerkers met autisme wil werken aan ontwikkeling, kansen en perspectieven.

Locatie
Eindhoven
Startdatum
25 september
Lees verder
 • Inclusief

See Through Traject

Door als team het professionaliseringstraject See Through te doorlopen, komt er ruimte voor bewustwording en reflectie op de eigen praktijk en kan de dialoog worden aangegaan over doorontwikkeling van Inclusie & Diversiteit.

Locatie
Meerdere locaties
Duur
1 bijeenkomst
Startdatum
Meerdere startdata
Lees verder
 • Wendbaar
 • Talentgericht
 • Onderzoekend
 • Duurzaam
 • Inclusief
 • Internationalisering

Fontys Netwerk Taal

Wil jij meedenken over (de volgende fase) van een taalbeleid voor Fontys? We zijn op zoek naar collega’s die mee willen denken over de ontwikkeling en implementatie van dit taalbeleid. Concreet gaat dit o.a. over Nederlandse taal voor Nederlandstalige studenten, Nederlandse taal voor anderstalige studenten en professionalisering van medewerkers.

Locatie
Online
Lees verder
 • Inclusief

Workshop van stagediscriminatie naar stagegelijkheid

In opdracht van Gemeente Eindhoven is deze workshop tot stand gekomen. Deze workshop versterkt het professionele handelen van de stage- of praktijkbegeleider op het thema stagediscriminatie.

Locatie
Eindhoven
Lees verder
 • Talentgericht
 • Inclusief
 • Internationalisering

Intercultural Awareness

De basistraining ‘Intercultural Awareness’ geeft je kennis, inzicht en praktische handvatten om met interculturele diversiteit om te gaan. De training is geschikt voor álle Fontys medewerkers die meer willen leren over dit onderwerp en/of met veel verschillende culturen in aanraking komen.

Locatie
Tilburg
Duur
1.5 dag
Startdatum
16 mei
Lees verder