Aangepaste reisregeling Fontys: ‘De duurzaamste reis is niet reizen’

Edwin Nugteren en Eva Buijsman.‘Het is niet zo dat we medewerkers gaan verbieden om internationaal te reizen.'

Vanaf de zomer van 2024 gaat bij Fontys de aangepaste Reisregeling Buitenland in. Het doel? Fontysmedewerkers bewuster en groener laten omgaan met internationale reizen, om zo de CO2-voetafdruk aanzienlijk te verminderen. Wat betekent dat in de praktijk?

Aan het woord: Gerrit van Heusden (externe duurzaamheidsadviseur), Edwin Nugteren (manager bedrijfsvoering Dienst Financiën & Inkoop) en Eva Buijsman (consultant Team Internationalisering).

In 2022 reisden Fontysmedewerkers opgeteld 4,2 miljoen internationale kilometers. Dat is tien keer (!) van de aarde naar de maan en terug. In de nieuwe Reisregeling Buitenland vinden medewerkers nieuwe afspraken over internationaal reizen. De regeling komt niet uit de lucht vallen. In de Mobiliteitsagenda is vastgelegd dat Fontys de CO2-uitstoot jaarlijks met 3,7 procent wil verminderen.

‘Het is niet zo dat we medewerkers gaan verbieden om internationaal te reizen’, benadrukt Gerrit. ‘Fontys verankert internationalisering steeds meer in haar opleidingen en haar onderzoek. Daar hoort internationaal reizen natuurlijk vaak bij. Maar hoe kun je dat zo duurzaam mogelijk doen? Daar geeft de regeling antwoord op.’

Een voorbeeld van zo’n “reisregel”? Gerrit: ‘Voor Europese bestemmingen wordt in de toekomst steeds meer met de trein gereisd. Zo kan reizen naar Parijs of Londen volgens hem prima met de trein. ‘Ons internationale treinnetwerk is goed én wordt de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar beter. Dat betekent dus dat we minder gaan vliegen.’

Afweging maken

Maar de regeling gaat over méér dan alleen de afweging tussen trein en vliegtuig. Eva werkt bij Team Internationalisering. Volgens haar leeft het thema duurzaamheid daar nog niet echt, terwijl juist vanuit het netwerk internationalisering veel internationaal wordt gereisd. Ze ontwerpt daarom een “gespreksstarter” die voor meer bewustwording moet zorgen.

‘Daar komen allerlei vragen in. Moet deze reis wel gemaakt worden? De meest duurzame reis is namelijk niet reizen. Is het toch nodig: wat is de opbrengst? Is reizen dan de enige manier om die opbrengst te behalen? En als je gaat, met hoeveel collega’s?’ Dit zogenaamde afwegingskader is een tool om het gesprek te voeren met een team of afdeling. Na invoering van de reisregeling wordt dit afwegingskader Fontysbreed ingezet.

Nieuw reiscontract

In 2023 waren de totale kosten voor internationale reizen door Fontysmedewerkers ruim 1 miljoen euro. Zij bezochten bijvoorbeeld een congres of universiteit in het buitenland. Edwin: ‘Het verkleinen van de CO2-voetafdruk is de hoofdaanleiding voor het nieuwe reisbeleid, maar het heeft natuurlijk ook financiële voordelen. Als we minder vliegen, besparen we geld, dat we vervolgens aan andere zaken kunnen uitgeven, zoals de verbetering van de kwaliteit van onderwijs.’

Rond de zomer van 2024 is de aanbesteding voor een reisagent afgerond. ‘Dan ligt er een nieuw reiscontract waar de duurzame reisregels in zijn ondergebracht. Ons motto is Fontys for Society, daar past de nieuwe reisregeling wat mij betreft perfect bij. Hopelijk geeft iedereen het goede voorbeeld binnen zijn eigen Instituut of Dienst.’

Auteur: TextVast

Reacties

  • Cécile van den Broek

    Goed dat over dit lastige onderwerp nagedacht wordt. De wereld is niet zwart-wit en op deze moeilijke vraagstukken zijn vaak geen simpele antwoorden te geven. Enerzijds kunnen we leren van (verre) landen en culturen, anderzijds is het lang niet altijd noodzakelijk om daadwerkelijk in het vliegtuig (of de trein) te stappen. Iedere situatie is anders en dwingt tot nadenken over alternatieven, maar we moeten naar mijn mening niet doorslaan.

    De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.


  • Ralph Peters

    In principe juich ik het idee in deze bijdrage toe. Sterker nog: ik vind reizen per trein geweldig, heb nog een interrailreis gemaakt in de zomer. Echter nuanceer ik hoe gemakkelijk het zou zijn: wie bijv. door Duitsland moet, kan elke vorm van op tijd komen of aansluitingen halen gevoegelijk vergeten. Verder zijn de Europese spoorwegmaatschappijen verre van op elkaar afgestemd, wat het verhaal meteen minder aantrekkelijk maakt. Wie een internationale direkte verbinding heeft, kan nog wel geluk hebben maar zo gauw je grensoverschrijdend treint en moet overstappen, mag je je verheugen op een gepuzzel met spoorboekjes dat het een lieve lust is. Als Fontys dit gepuzzel van de reizende medewerker overneemt, is het nog tot daaraan toe maar aangezien Fontys een school en geen reisbureau is, zie ik dat zo gauw niet gebeuren en dan ligt het gepuzzel bij de 'groene Fontysmedewerker' ... die daar geen tijd voor heeft. Nota bene: zelfs binnen onze eigen landsgrenzen krijgt NS + Arriva het al 5 jaar niet voor elkaar mij ook maar één week foutloos ergens af te leveren en alle administratieve en financiële ellende (tengevolge van een in de overstap-haast gemist 'piepje' bij het in-/uitchecken) ligt dan bij mij-de-groene-medewerker. Nogmaals, ik juich het idee 'treinen i.p.v. vliegen' toe maar geloof er oprecht niet dat dit al zal werken, daarvoor moeten eerst in de maak zijnde internationale (spoorwegen-) afspraken en systemen opgetuigd worden. Hopelijk blijkt dat ik he-le-maal ongelijk heb...

    De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.


De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.