Op pad met Amber

Yvette Laros, communicatiemedewerker dienst Huisvesting en Facilitaire zaken probeert zelf de Amber uit.
Al ruim een jaar heeft Fontys een samenwerking met e-deelautoaanbieder Amber. Hoewel meer dan 800 collega’s al een account hebben aangemaakt, maken nog veel collega’s geen gebruik van deze dienst. Communicatiemedeweker Yvette Laros wilde niet langer wegkomen met ‘smoesjes’ om toch de eigen auto te pakken, en ging op pad met Amber. Viel het mee?

Misschien dat sommige mensen niet weten dat de Amber deel uitmaakt van het flexibel reizen dat Fontys aanbiedt. Of ze weten wel dat het aanbod er is, maar doordat het nieuw voor ze is weten ze niet hoe het werkt. Iets wat nieuw is, is voor veel mensen spannend. Die spanning kan een bepaald gevoel van ongemak of onzekerheid teweegbrengen. Of dat nu gaat over een nieuwe baan, een nieuwe hobby, een nieuwe werkomgeving of in dit geval: een nieuwe vervoerswijze. Gold dat stiekem ook niet voor mij?

Elektrisch rijden

Als communicatieadviseur bij de dienst Huisvesting en Facilitaire zaken kon ik al helemaal niet om de Amber heen, wat eigenlijk geldt voor alle medewerkers. Doordat mijn collega’s op verschillende Fontyslocaties moeten zijn, wordt er vaak gebruik gemaakt van de Amber. Toch deed ik dat zelf pas afgelopen oktober voor het eerst. “Ik pak wel even mijn eigen auto, dat is net zo makkelijk”, dacht ik dan. Maar eigenlijk vond ik het onbekende te spannend. Hoe open je zo’n auto? Hoe werkt dat dan met elektrisch rijden? Waar zijn de Amber-dedicated parkeerplekken? Lang kwam ik met die smoesjes voor mezelf weg.

Maar in oktober kwam ik er niet meer onderuit: ik had een afspraak op een externe locatie maar had geen auto tot mijn beschikking en met het openbaar vervoer duurde het dubbel zo lang. Dus heb ik toch maar een reservering bij Amber gedaan. Vooraf keek ik alle instructiefilmpjes, van de drie modellen auto’s die Amber aanbiedt. Iedere auto start namelijk net op een wat andere manier. 100 meter van mijn huis is een service area, dus terwijl ik richting de auto liep, keek ik nog een laatste keer een instructiefilmpje (op dat moment kon ik namelijk in de app zien welk model auto er voor mij klaar stond).

Fijne auto

En toen was het moment daar dat ik de auto moest gaan gebruiken. Auto openen met de app: check. Pasje uit het dashboard, langs de laadpaal om de kabel los te koppelen: check. Start-stop-knop indrukken om de motor te starten: check. Automaat in de juiste stand zetten: check. Wegrijden maar. Super soepel! Eenmaal op locatie aangekomen was het een kwestie van de auto uitstappen en via de app weer vergrendelen (externe locatie was buiten een service area dus werd het een dagrit en hoefde ik mijn rit nog niet te beëindigen).

Voor de terugweg ging ik dezelfde checklist af in mijn hoofd. Op de drop-off-locatie koppelde ik deze keer de laadkabel vast in plaats van los en beëindigde ik mijn rit. Tevreden wandelde ik terug naar huis. Iets wat ik in mijn hoofd tot een heel groot ding had gemaakt, bleek helemaal niet zo spannend te zijn. Sterker nog, het was juist een hele toffe ervaring. De auto reed fijn, ik was snel op mijn bestemming en hoefde eenmaal thuis niet meer na te denken over het declareren van een dienstreis.’

Auteur: Yvette Laros

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.