Wat betekent VH-voorstel zelfregie op internationalisering voor Fontys?

Op verzoek van de minister komt de Vereniging Hogescholen zelf met voorstellen om de instroom van internationale studenten te reguleren. Het gaat om collectieve maatregelen (dus geldend voor alle hogescholen) op het gebied van taalvaardigheid, werving, huisvesting, de blijfkans en het anderstalig opleidingsaanbod. Wat betekent dit voor Fontys?

In het hbo is ruim 92 procent van de studenten Nederlands. Ook wordt 92 procent van de opleidingen in het Nederlands aangeboden, 80 procent van de opleidingen alléén in het Nederlands. Slechts 8 procent van de opleidingen is alleen in een andere taal te volgen. Ook al wijst niets in deze cijfers op een (te) massale instroom van buitenlandse studenten, toch is het een feit dat de internationale instroom in het hoger onderwijs een zekere druk op de samenleving legt. Dan hebben we het over huisvesting op de eerste plaats. De krapte op de woningmarkt is een serieus probleem. Maar ook - en dan met name bij universiteiten - hebben we het over overvolle collegezalen, hoge werkdruk bij docenten en mogelijk een verminderde toegankelijkheid van het onderwijs voor Nederlandse studenten. Het zijn dit soort argumenten die de afgelopen jaren hebben geleid tot toenemende kritiek (vanuit de maatschappij én politiek Den Haag) op de internationale instroom.

Zelfregie
Minister Dijkgraaf van OCW heeft de instellingen in het hoger onderwijs opgeroepen om nu zelf met voorstellen te komen voor de regulering van de internationale instroom. De Vereniging Hogescholen heeft deze handschoen meteen opgepakt en heeft onlangs een stap gezet: op de algemene ledenvergadering is een zogenoemd bindingsbesluit aangenomen. Dat betekent dat de hogescholen het zien als een collectieve inspanning en dat alle hogescholen zich dus gezamenlijk committeren aan een aantal maatregelen c.q. beloftes.

Wat staat er in dat bindingsbesluit? Het gaat achtereenvolgens om afspraken op de volgende gebieden:

  • taal (denk aan het bevorderen van taalvaardigheid van studenten én docenten)
  • huisvesting (meer en intensievere samenwerking met gemeenten en woningcorporaties)
  • blijfkans (betrokken partijen bijeenbrengen om te praten over het verhogen van de )
  • werving (ontwikkelen van een gezamenlijke wervingsstrategie)
  • anderstalig opleidingsaanbod (in onderling overleg tussen hogescholen).

    Visie Fontys
    Fontys schaart zich vierkant achter de voorstellen in het bindingsbesluit. Door zelf met deze voorstellen te komen, nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de regio’s (en de regionale economie) én voor de samenleving als geheel. Bovendien: het is aan ons om te laten zien dat internationalisering ook vóórdelen biedt. Dat laatste sluit ook naadloos aan bij onze strategie Fontys for society én bij onze onlangs vastgestelde visie op internationalisering. Omdat we op deze manier beter kunnen voldoen aan de arbeidsmarktbehoefte in onze internationaal georiënteerde regio’s (economisch perspectief) en de bijdrage die internationale studenten kunnen hebben aan de vorming van al onze studenten tot global citizens die met een open houding onderdeel zijn van onze maatschappij en bijdragen aan het versterken van de sociale cohesie in Nederland.

    Hoe nu verder?
    Begin maart heeft de VH het besluit definitief vastgesteld; het is woensdag 13 maart naar de minister van OCW gestuurd. De volgende stap is dat de Tweede Kamer met de minister in debat gaat over de voorstellen (ook die van de universiteiten) in relatie tot de Wet Internationalisering in Balans. Dat debat zal naar verwachting in mei of juni plaatsvinden. Ondertussen werkt Fontys actief aan de realisatie van haar visie op internationalisering onder andere door het verder vormgeven van beleid rondom portfolio, werving, taal en studentenhuisvesting.

    Ben je internationale student of medewerker bij Fontys en vraag je je af wat dit allemaal voor jou betekent? Hieronder enkele vragen en antwoorden:

    Ben ik als internationale student of medewerker nog wel welkom bij Fontys?
    Jazeker. Alle hogescholen van Nederland en dus ook Fontys benadrukken met dit voorstel juist het belang van internationalisering, het belang van anderstalig onderwijs en de waarde die internationale studenten en medewerkers hebben voor Nederland.

    Wat betekent dit voorstel voor mijn werk of studie bij Fontys?
    Er zijn geen gevolgen voor jouw studie of werk bij Fontys. Het voorstel gaat over de vraag hoe hogescholen internationale studenten en medewerkers nog beter kunnen ondersteunen bij het studeren en werken in Nederland.

    Wat gaat er in de toekomst dan mogelijk wel veranderen?
    Fontys gaat met de andere hogescholen samenwerken aan het versterken van de mogelijkheden om als internationale student en medewerker beter te kunnen integreren tijdens en na de studie. Dit doen we onder andere door het ontwikkelen van taalonderwijs zodat studenten en medewerkers hun Nederlandse taalvaardigheid kunnen vergroten. Ook gaan we samen met onze regionale partners werken aan meer studentenhuisvesting zodat onze internationale studenten kunnen rekenen op een goede en veilige woonomgeving. Samen werken we ook aan kwalitatief hoogwaardige anderstalige opleidingen met het oog op de maatschappij en vanuit de verantwoordelijkheid die we hebben voor onze studenten. Met al deze maatregelen werken we aan een toekomst van succesvol en inclusief studeren en werken in Nederland.

    Bij wie kan ik terecht met mijn vragen? 
    Als student kun je met je vragen altijd terecht bij jouw studentcoach. Als medewerkers kun je terecht bij je leidinggevende.

    Auteur: Sander Peters

    Reacties

    De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.