eXtended Reality: Hoe is het mogelijk!?

Experimenteren, leren en verbinden tijdens het eerste Fontys XR-event.
Een koe in de klas onderzoeken, een open hartoperatie oefenen of op expeditie naar de prehistorie? Soms zou je willen dat het kon. Leren doe je immers het beste in authentieke situaties. Maar ja, vind de proefpersonen voor die operaties maar eens. En een tijdmachine hebben we vooralsnog niet.

Houdt het dan op? Niet helemaal. Of helemaal niet zelfs. Moderne technologie maakt het namelijk mogelijk om complexe, ogenschijnlijk onmogelijke (leer)situaties te simuleren. En ook nog eens te verrijken. In goed Engels spreken we dan van eXtended Reality, ofwel XR. Een door computers gecreëerde realiteit met daar ‘bovenop’ interactieve elementen.

Dus die koe in de klas, kun je niet alleen (digitaal) zien maar geeft je ook informatie over diverse lichaamsfuncties, of simuleert gezondheidsproblemen die je als aanstaande dierenarts kunt onderzoeken. Klinkt goed, niet? Geen wonder dat deze technologie ook binnen Fontys is opgemerkt en aan een opmars bezig is.

Fontys en XR
Een van de collega’s die deze ontwikkeling al enige tijd in de smiezen heeft, is Mario Paiano, marketing creative bij Fontys Sporthogeschool. Mario refereert hierbij aan een ontwikkeling in november 2021, toen zowel Facebook als Microsoft de "Metaverse" introduceerden. Een virtuele wereld zonder grenzen, die je door middel van Virtual Reality (VR) kunt bezoeken of met Augmented Reality (AR) kunt "vermengen" met de echte wereld. Microsoft kondigde hierbij ook een integratie met MS teams aan. Reden voor Mario om deze ontwikkeling eens nader te onderzoeken en als edTech initiatief in te dienen. Voornaamste doel van dit initiatief: het in kaart brengen en verbinden van bestaande XR-activiteiten binnen Fontys.

Foto: Mario Paiano
Foto: Mario Paiano

In zijn zoektocht merkte Mario dat er binnen Fontys al best wat collega’s én studenten bezig zijn met XR, bijvoorbeeld bij Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid, Fontys ICT, Sporthogeschool en HRM en Psychologie. 'Zij experimenteren en leren volop met XR. Maar kennen daarbij ook vergelijkbare uitdagingen. Denk maar aan technische randvoorwaarden, aanschaf van hard- en software of meer onderwijskundige vraagstukken die het leerproces aangaan.' Tijd om deze initiatieven en collega’s eens bij elkaar te brengen.

Fontys XR event
Op 12 mei 2023 vond dan ook het eerste Fontys XR-event plaats. Een event voor en door XR-geïnteresseerden binnen Fontys. En geïnteresseerden waren er zeker. Zo’n 175 Fontyscollega’s, studenten en partners schreven zich in en lieten zich een hele dag onderdompelen in de wereld van VR, AR en alles wat daartussen zit.

'Natuurlijk wisten we al dat wij binnen Fontys niet de enigen zijn die zich met dit onderwerp bezighouden, maar het is tot voor kort erg moeilijk gebleken om een beeld te krijgen van wie wat aan het doen is. Het XR-event was voor mij en voor ons dan ook een mooie kans om in contact te komen met collega’s en externen en zo een kijkje bij hun in de keuken te nemen.'
- Mariëlle Rosendaal
, Onderzoeker en afstudeerbegeleider HRM en Toegepaste Psychologie

'Veel instituten zijn nog zoekende, dit event brengt gebruikers bij elkaar en men kan ideeën uitwisselen over het gebruik. Ik heb geconstateerd dat iedereen tegen dezelfde problemen aanloopt en denk dat wij vanuit Dienst IT hier iets in kunnen betekenen. Denk dan aan aanschaf en uniformiteit, beheer en ondersteuning.'
- Ron Claassen, adviseur Dienst IT

Community
Het XR-event was tevens het moment om te starten met een Fontys XR-community, inclusief website: https://fontys.nl/xr. Op de community vinden en helpen collega’s elkaar met XR-vraagstukken en inspireren elkaar met good practices en trends. Zo blijkt uit feedback op het event dat er veel vraag is naar een gezamenlijke aanpak van didactische en technische vraagstukken rondom XR. Heb je hier ideeën over? Scan de QR code en wordt lid van de Fontys XR-community!

Fontys XR community op MS Teams.

Moreel debat
Is het dan alleen maar hosanna met XR? Nou, nee. Aan (deze) technologie zit een keerzijde, horen we tijdens het event van Bart Wernaart en Rens van der Vorst van het lectoraat Moral Design Strategy. Denk maar eens aan de privacy-effecten van data-verzamelende apps of de potentie van steeds slimmere computers. Belangrijke vraag daarbij is hoe we ons thuis kunnen blijven voelen in een wereld vol technologie. Het lectoraat pleit in dat opzicht voor het morele debat. Bottum up. In en met alle lagen van de maatschappij. Mede op basis daarvan kunnen we komen tot zinnige ontwerpen en strategie. En deze uitnodiging ligt er zeker ook op het gebied van XR.

Podcast Blended Learning en eXtended Reality
Voor wie meer wil weten over XR, mogelijkheden voor (blended) onderwijs en de Fontys XR-community, heeft het scrumteam Fontys Blended Learning een podcast met Mario Paiano opgenomen.

Beluister de Podcast

Auteur: Erik Oomen

e.oomen@fontys.nl

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.