Autisme begeleiden op de werkvloer

Kwaliteitscheck
Voor iedereen die samen met studenten en medewerkers met autisme wil werken aan ontwikkeling, kansen en perspectieven.
Locatie
Eindhoven
Startdatum
25 september

Klaar voor de volgende stap?

Meld je meteen aan en start met je nieuwe ontwikkeling

Aanmelden

Voor wie?

Fontysprofessionals | Studentcoaches

Om je te ontwikkelen naar de Fontysrol(len):
Coach | Lerende samenwerkende professional

Voor iedereen die samen met studenten en medewerkers met autisme wil werken aan ontwikkeling, kansen en perspectieven.

Omschrijving

Autisme begeleiden op de werkvloer is een praktische cursus voor onderwijs-/zorgprofessionals van Fontys Hogeschool die in de werkcontext aan de slag willen!
In het werken met studenten, jongeren en volwassenen met autisme word je als professional dagelijks uitgedaagd om af te stemmen. Je hebt regelmatig te maken met complexe en soms onvoorspelbare situaties. Ook kom je collega’s tegen van diverse disciplines waarbij een ieder handelt vanuit eigen positie en rolneming.

Hoe beweeg jij je als professional in dit speelveld? Welke dilemma’s, uitdagingen en successen (DUS) kom je tegen en ervaar je? Op welke manier vind je balans tussen de onderwijs-/zorgbehoeften van de student/medewerker met autisme en jouw eigen professionele positie?

In deze cursus bewegen we rond de verschillende taken, rollen en verantwoordelijkheden waarbinnen jij actief bent. De verbinding tussen praktijk en jij als persoon staat centraal waarbij we onder andere theorie over autisme, praktische werkvormen en kijkkaders aanreiken die je in jouw eigen praktijk kunt gaan onderzoeken en uitproberen.

Tevens brengen we het verhaal van jou als professional in relatie tot de student met autisme in beeld. Immers welke opvattingen, overtuigingen en mogelijk stereotiepe beelden heb jij als het over autisme en/of neurodiversiteit gaat? Ben jij je bewust van de (non-) verbale communicatie die jij gebruikt? Wat zet je al in binnen jouw begeleiding en hoe kunnen we samen tot ontwerpen voor verbetering en vernieuwing komen?

We gaan theoretisch en praktisch aan de slag en vertrekken met de vele gezichten van autisme en in de laatste bijeenkomst… de opmaat naar de vele gezichten van neurodivergentie!

Behalve de inhoudelijke bijeenkomsten krijg je ook materiaal om te lezen, luisteren en te kijken aangereikt.

De bijeenkomsten zijn interactief en deelnemers wordt gevraagd in hun eigen praktijk ook voorbeelden op te halen en tools in te zetten.

Resultaat

Je hebt (nog) meer zicht op signaleren van kansen en mogelijkheden in de coaching, begeleiding en het
lesgeven of samenwerken. Je kennis over autisme is (nog) verder vergroot en de koppeling naar neurodiversiteit en UDl wordt gemaakt.

Data en tijden

- 25 september 2024 - 10:00 - 12:30 uur
- 4 oktober 2024 - 10:00 - 12:30 uur
- 16 oktober 2024 - 10:00 - 12:30 uur
- 1 november 2024 - 10:00 - 12:30 uur
- 13 november 2024 - 10:00 - 12:30 uur
- 22 november 2024 - 10:00 - 12:30 uur

Meer info

i.vandersommen@fontys.nl

Kosten: 500

Georganiseerd door: Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg