‘Fontysrollen’ helpen bij je persoonlijke ontwikkeling

De driekleurenfoto die iedereen bij Fontys kon laten maken van zichzelf, onderstreept het concept van de Fontysrollen: je bent meer dan je functie. Op deze foto staan speciaal voor bij dit artikel niet één maar drie personen (vlnr): Aukje Veenstra, Sofie Moresi en Sophie Dekker.
Je werk is meer dan je functie en je persoonlijke groei gaat verder dan je werkinhoud. Dat is het idee achter de acht rollen die Fontys ontwikkelde voor haar professionals. Je bent namelijk niet alleen docent, roosteraar of bijvoorbeeld it-expert. De een is ook coach, de ander onderzoeker of verbinder. De Fontysrollen helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe dan?

De in 2021 ingevoerde meerjarenstrategie Fontys for Society heeft een flink aantal veranderingen in gang gezet of het belang ervan nogmaals onderstreept. Daar heeft iedereen in zijn werk mee te maken. Van de docent worden bijvoorbeeld steeds meer coachingsvaardigheden gevraagd. En hoe ontwikkel je een hybride leeromgeving in samenwerking met het werkveld? Hoe zet je een solide onderzoeksproject op? Daarbij wil Fontys haar bedrijfsprocessen en systemen waar mogelijk harmoniseren, wat extra samenwerking en vernieuwingskracht vergt.

Bredere kijk

‘De veranderingen vragen om andere vaardigheden van onze professionals', zegt Sofie Moresi, programmaleider Docentprofessionalisering en medebedenker van de Fontysrollen. Het was daarom nodig om breder te kijken naar de ontwikkeling van medewerkers. Zo ontstonden - op basis van (literatuur)onderzoek en testen in de organisatie – de acht Fontysrollen.

Sofie Moresi
Sofie Moresi

Maar hoe helpen die dan? Moresi noemt als voorbeeld het bouwen van bruggen tussen onderwijs en bedrijfsleven, wat nodig is in hybride leeromgevingen. Daarvoor is een ‘verbinder’ - een van de acht rollen – nodig. Vind je dat de rol van ‘verbinder’ goed bij je past, dan kun je dat verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een training voor de specifieke bruggenbouwer in de hybride leeromgeving te volgen.

De andere Fontysrollen zijn ook zo ontwikkeld. Ze zijn steeds verbonden met het werk dat binnen de hogeschool van belang is: coach, onderzoeker, innovator, kennisdeler, expert en inspirator. Bij alle rollen reikt Fontys specifiek ontwikkelaanbod aan.

Pilots bij instituten

Moresi en haar collega’s testten de Fontysrollen bij een paar instituten. ‘We kregen warme reacties. De rollen sluiten aan bij de onderwijsvernieuwingen. Ze helpen medewerkers om elkaar tijdens veranderingen te inspireren. En, niet onbelangrijk, ook voor teams is het interessant. Zij kunnen zo kijken welke rollen er ontbreken en nodig zijn.’

Aukje Veenstra
Aukje Veenstra

Aukje Veenstra, betrokken bij het Verbeterprogramma praktijkgericht onderzoek (VPO), deed pilots met de rollen bij een aantal lectoraten. Daar was behoefte aan een bredere kijk op de ‘onderzoeker’. Vooral ook om meer loopbaanpaden voor docent-onderzoekers mogelijk te maken. Overigens deed Veenstra dat in eerste instantie nog los van Moresi, met eigen rollen. ‘Toen we erachter kwamen dat we ongeveer met hetzelfde bezig waren, besloten we samen één set Fontysrollen te maken.’

Ook bij de lectoraten zorgt het concept er volgens Veenstra voor dat er ‘breder’ naar ieders inbreng in het praktijkgericht onderzoek kan worden gekeken. ‘Met deze aanpak kunnen de onderzoekers beter bepalen wat er nodig is in hun team. Het geeft daarnaast houvast en structuur voor de eigen ontwikkeling.’

Arbeidsmarkt

Er is nog een dérde partij die al op een eigen manier bezig was met rollen en dat was de dienst Personeel en Organisatie. Toen ze erachter kwamen dat Docentprofessionalisering en VPO ook bezig waren met Fontysrollen, is besloten daarin samen op te trekken en is de huidige set Fontysrollen ontstaan.

Sophie Dekker
Sophie Dekker

‘Als Fontys willen we in deze krappe arbeidsmarkt onderscheidend zijn’, vertelt Sophie Dekker van P en O. ‘Door ons met deze rollen te profileren, straalt Fontys uit naar welk talent we op zoek zijn, en dat is meer dan je functietitel.’

Andere pluspunt is volgens Dekker dat de rollen de autonomie van medewerkers versterken. ‘Dat wordt gewaardeerd. Dat willen we ook buiten onze muren bekendmaken om zo de beste mensen uit de markt aan te spreken. Het betekent kijken naar de kwaliteiten van een persoon, in plaats van harde criteria afvinken.’

De samenwerking tussen de drie partijen - na eerst vanuit de eigen afdeling of programma bezig te zijn geweest met de rollen - illustreert volgens de drie ook nog eens een van de ambities uit Fontys for Society: over eigen muren heen samenwerken.

Heb je een vraag over de Fontysrollen of zou je er mee aan de slag willen? Neem contact op met de HR Businesspartner van jouw instituut of dienst of mail naar hrservice@fontys.nl.

Auteur: Petra Merkx

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.

Lees meer

  • 28 april
  • Wendbaar
  • Onderzoekend

It takes two to tango, de rol van bruggenbouwer

Fontys werkt steeds meer samen met het werkveld. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor "bruggenbouwers". Om verder te kunnen ontwikkelen in deze rol, biedt Fontys een ontwikkeltraject aan voor bruggenbouwers.

Lees verder
  • Wendbaar
  • Talentgericht Onderwijs

Ontwikkeltraject Bruggenbouwers

Onderwijs en de beroepspraktijk werken steeds intensiever samen om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Samen leren en ontwikkelen is hierbij essentieel. Deze samenwerking vraagt om verbinders. Dit zijn professionals die mensen en organisaties met elkaar verbinden en gezamenlijk leren en ontwikkelen bevorderen. Zij brengen mensen en organisaties bijeen en faciliteren de (hybride) leeromgeving. Deze verbinders noemen we bij Fontys: bruggenbouwers.

Locatie
Eindhoven
Duur
5 daagse training
Startdatum
26 september
Lees verder