Heel Fontys informatievaardig met ‘Zoekwijzer’

Mark Hollants en Andrika Bomas, mede-ontwikkelaars van Zoekwijzer.

Dagelijks worden we overspoeld met een enorme hoeveelheid informatie. Vaker dan vroeger bereikt die informatie ons ongefilterd, zonder tussenkomst van een redactie die toetst op kwaliteit, betrouwbaarheid en relevantie. Informatievaardigheden en een kritische houding zijn dan ook essentieel om in deze informatiemaatschappij te kunnen functioneren. Informatiespecialisten van Fontys maakten daarom de online cursus ‘Zoekwijzer’ voor alle Fontysstudenten en -medewerkers.

‘Het is voor iedereen van belang om informatievaardig te zijn, voor jong en oud. Dat helpt je om sneller, betere en meer relevante informatie te vinden en die te verwerken’, zegt Mark Hollants, informatiespecialist bij Fontys Economie en Communicatie. ‘Daarnaast voorkom je zo dat je in filterbubbels terechtkomt waarin je vooral je eigen opvatting bevestigd ziet en het maakt je weerbaarder tegen bijvoorbeeld nepnieuws en desinformatie.’ Iets wat tegenwoordig steeds vaker voorkomt.

Een ander belangrijk aspect van informatievaardigheden is hoe je met informatie omgaat. Zegt Andrika Bomas, informatiespecialist bij Fontys HRM en Toegepaste Psychologie. Denk aan de manieren en onder welke voorwaarden je informatie van anderen mag hergebruiken en hoe je omgaat met privacygevoelige informatie. ‘Er valt zoveel te vertellen over dit onderwerp, maar daarvoor verwijs ik graag naar de cursus Zoekwijzer.’

Zoekmethoden
Het hebben van goede informatievaardigheden is zeker ook van belang voor docenten en studenten. Informatie is immers het hoofdingrediënt van vrijwel elk product dat ze opleveren, of dat nu een les is, een scriptie, presentatie of iets anders. ‘Kennis van informatiebronnen en zoekmethoden is daarbij onmisbaar’, stelt Andrika. ‘Leren hoe je zelf in control kunt zijn over je zoektocht naar informatie. Dit kan zijn op een heel basaal niveau, maar ook op een heel complex niveau. Niet Google bepaalt hoe relevant je zoekresultaten zijn, maar jij zelf.’

Gelukkig zijn de meeste docenten doordrongen van het belang van informatievaardigheden, zegt Mark. Goede informatievaardigheden leer je echter niet vanzelf. Docenten en studenten weten heus wel hoe je bepaalde informatie kunt vinden en dat niet alle informatie betrouwbaar is, maar goede informatievaardigheden betekenen ook dat je informatie op waarde kunt schatten. Bijvoorbeeld bij het selecteren van literatuur voor een bepaald vak of het gebruik van bronnen bij een project of onderzoek.

‘Uit ervaring weten we dat het bij docenten nog wel eens ontbreekt aan voldoende kennis van zoektechnieken en de digitale informatiebronnen die voor hun opleidingen beschikbaar zijn binnen Fontys’, zegt Mark. ‘Het komt geregeld voor dat docenten me na afloop van een workshop informatievaardigheden vertellen nieuwe dingen te hebben geleerd, wat natuurlijk fijn is om te horen.’

Zoekwijzer
Het mooie van Zoekwijzer is dat alle Fontys docenten en studenten nu kunnen beschikken over een online cursus die hen alle kneepjes van het vak bijbrengt. Iedereen heeft toegang tot dezelfde informatie in dezelfde, goede kwaliteit. Andere belangrijke pluspunten zijn dat Zoekwijzer tijd- en plaatsonafhankelijk én geheel zelfstandig kan worden gevolgd. De modulaire opzet maakt daarnaast maatwerk mogelijk. Tot slot neemt Zoekwijzer docenten en informatiespecialisten veel werk uit handen. Er ontstaat meer ruimte om verdiepende en opleidingsspecifieke stof te ontwikkelen en aan te bieden.

Erik Oomen

e.oomen@fontys.nl

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.