Hybride Leeromgevingen: hoe doen de Denen dat?

Deense delegatie op bezoek bij Fontys met Marjolein Karels (helemaal links) en Anni Stavnskær Pedersen (met witte broek).

Wat kan Fontys leren van de Denen als het gaat om samenwerken tussen het onderwijs, onderzoek en werkveld? Die vraag stond centraal tijdens een recent driedaags bezoek door medewerkers van de University College of Northern Denkmark (UCN). Veel, zo blijkt.

Tussen de Nederlandse stroopwafels en Deense koffiebroodjes wisselen de onderwijsprofessionals van Fontys en van UCN argumenten met elkaar uit deze ochtend bij Fontys in Eindhoven. Ze spelen de Moral Design Game, een spel dat door Fontys gemaakt is en dat ethische kwesties bespreekbaar maakt.

‘Een inspirerende tool’, concludeert Anni Stavnskær Pedersen, hoofd innovatie bij UCN. Op deze Deense onderwijsinstelling houdt zij zich bezig met challenge based learning, een manier van leren waarbij studenten op zoek gaan naar oplossingen voor échte maatschappelijke vraagstukken.

Deze onderwijsvorm past Fontys onder andere toe in haar Hybride Leeromgevingen (HLO’s). ‘Om op dit vlak van elkaar te leren en elkaar te inspireren, werken we samen met andere Europese hogescholen en universiteiten in de HEROES alliance. Daarvoor hebben we een subsidie aangevraagd. Dit bezoek is een voorloper op die samenwerking’, vertelt Anni.

Levensechte vraagstukken

Verdeeld over drie dagen kijken onderwijsinnovators van UCN mee bij Fontys, maar vertellen ze ook hoe zíj́ challenge based learning toepassen. Anni: ‘Bij ons werken ieder semester 150 studenten van health én technische opleidingen samen aan vraagstukken van ziekenhuizen. Sommige oplossingen zijn daadwerkelijk geïmplementeerd en er zijn zelfs startups uit ontstaan. Dat is de kracht van deze manier van werken: het sluit aan bij de praktijk en kan de wereld veranderen.’

Binnen Fontys komt deze manier van leren onder andere terug in de Hybride Leer- en Onderzoeksomgevingen, waar studenten, docenten en werkveldpartners samen werken aan maatschappelijke vraagstukken. Een voorbeeld daarvan is MindLabs in Tilbug, dat de Deense onderwijsprofessionals ook bezochten tijdens deze driedaagse.

Deense bezoekers spelen het Moral Design Game.

‘Deze onderwijsvorm past goed bij de visie die Fontys heeft op Talentgericht onderwijs’, vertelt Marjolein Karels van Fontys Onderwijs en Onderzoek, die de Denen begeleidt. ‘Door het leren in de authentieke leeromgeving, op basis van maatschappelijke vraagstukken, zoveel mogelijk onderdeel te laten zijn van de opleiding van de student, maken we studeren levensecht. We bereiden studenten voor op de toekomst door hen, met elkaar en met werkveldprofessionals en onderzoekers, samen te laten leren, werken en onderzoeken. En als docent en onderwijsinstelling blijven we ook in ontwikkeling, wat ook heel belangrijk is.’

Interessant model

De neuzen staan dus al dezelfde kant op: Talentgericht onderwijs en challenge based learning hebben de toekomst, als het aan UCN en Fontys ligt. Maar wat kunnen de onderwijsinstellingen dan nog van elkaar leren?

‘UCN werkt met een heel interessant model bij het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen’, vertelt Marjolein. ‘Daarbij liggen fases niet vast, maar kun je ieder moment terug naar de tekentafel als iets niet blijkt te werken. Zo gaat het in de praktijk ook, en daar is goed rekening mee gehouden. Dat leverde Fontysdocenten nieuwe inzichten op.’

Andersom gaan de onderwijsprofessionals van UCN ook met een hoofd vol inspiratie naar huis. ‘Sommige dingen kunnen we bij wijze van spreken volgende week al toepassen’, vertelt Anni Stavnskær Pedersen.

‘Een voorbeeld is de SMS-tool waarmee je verwachtingen van betrokkenen uit het werkveld en het onderwijs in kaart brengt én daarover met elkaar in dialoog gaat. Maar breder gezien kunnen we ook leren van de analytische aanpak van Fontys. Hun onderwijsvormen zijn heel goed onderbouwd. En ook studenten maken vaker een koppeling met de theorie. Wij forceren studenten om hun ideeën snel om te zetten in acties. Voor beide manieren valt iets te zeggen. Daarom is het juist zo goed om eens een kijkje in een andere keuken te nemen, zoals wij deze dagen doen.’

Voor meer informatie over Hybride Leer- en Onderzoeksomgeving neem contact op met programmaleider Lia Spreeuwenberg.

Lees meer

  • 5 maart

Hoe Fontys kijkt naar Talentgericht onderwijs

Fontys biedt Talentgericht onderwijs aan. Waarom doen wij dit? Hoe zie je het terug in ons onderwijs? En welke afspraken hebben we samen gemaakt? Lees er meer over in dit bericht.

Lees verder

Auteur: TextVast

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.