Lectorennetwerk maakt open leermateriaal over Leven Lang Ontwikkelen

Een ‘leven lang ontwikkelen’ is van groot belang om te kunnen meebewegen met de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt. Lectoraten van zes hogescholen, waaronder Fontys, maakten over dit onderwerp gezamenlijk vijf open online cursussen - MOOC's - die iedereen gratis kan volgen. Interessant voor onder meer HRM-ers en leidinggevenden. Docenten kunnen het materiaal gebruiken in hun eigen onderwijs.

De deelnemende lectoraten kregen in 2020 een subsidie van SURF om samen een vakcommunity LLO (Leven Lang Ontwikkelen) te beginnen. Met het doel een actuele en samenhangende collectie van open leermaterialen te verzamelen, ontwikkelen en beschikbaar te stellen.

Ongeveer twintig docenten en lectoren werkten vervolgens samen twee jaar aan de LLO-thema's: toekomst van werk, vormgeven van loopbanen die uitdagen tot ontwikkeling, stimuleren van leren van kwetsbare medewerkers, teamontwikkeling en leren en ontwikkelen binnen organisaties. Daaruit werden de vijf MOOC's ontwikkeld. MOOC staat voor Massive Open Online Course.

Eigen medewerkers

De werkgever speelt een belangrijke rol in het faciliteren van LLO voor de eigen medewerkers. Met name de inbreng van HRM-ers en leidinggevenden is daarbij cruciaal. Om hun rol goed op te kunnen pakken, hebben zij behoefte aan kennis en handvatten over hoe hier in de praktijk gericht mee aan de slag te gaan.

Bij de HRM-, HRD- en bedrijfskundeopleidingen in het hbo is deze expertise aanwezig. Die kennis en handvatten worden vooral gedeeld met de eigen studenten en werkveldpartners, maar waarom niet breder en ook met de eigen collega's? Mede vanuit die gedachten ontwikkelden lectoraten van Saxion, Windesheim, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), de Haagse Hogeschool (HHS), Fontys en InHolland de MOOC’s, die iedereen kosteloos en zelfstandig kan volgen.

Actuele inzichten

Elke MOOC is gebaseerd op de meest actuele inzichten, en biedt een afwisseling van artikelen, video’s en podcasts, en inspirerende opdrachten. Docenten in het onderwijs kunnen het onderwijsmateriaal gebruiken en verwerken in hun eigen onderwijs.

Marie Louise Rickhoff, docent HRM en onderzoeker Talentontwikkeling en Loopbaanontwikkeling bij Saxion geeft aan dat het gaat om 'inhoudelijk sterke thema's, direct inpasbaar binnen onderwijs en uitermate geschikt voor iedereen die zich op eigen tijdstip en tempo wil scholen en bijblijven binnen HRM'. Saxion-collega Jouke Post beaamt dit: 'Prima MOOC over loopbanen, heel volledig en rijk, zeer bruikbaar voor professionals en ook onderwijs.'

Sofie Moresi, vanuit de dienst P en O programmaleider Wendbare Professionals bij Fontys ziet ook de meerwaarde van de MOOC’s voor de medewerkers en leidinggevenden binnen de eigen organisatie. 'De snelle veranderingen in de maatschappij dagen ons uit om ons onderwijs en onderzoek hierop aan te laten sluiten. Dat vraagt van ons als professionals om mee te kunnen bewegen met deze veranderingen en open te staan om onszelf te blijven ontwikkelen, zodat wij ook andere collega's en studenten weten te inspireren tot leren. Mooi dat deze MOOCs handvatten bieden om het leren en ontwikkelen binnen organisaties vorm te geven of er meer inzicht in te krijgen.'

Auteur: Hanna van Beelen

Lees meer

  • Talentgericht

Leven Lang Ontwikkelen: Massive Open Online Courses (MOOCs)

Zo’n 20 docenten en lectoren van diverse hogescholen hebben twee jaar hard gewerkt en onderwijsmateriaal rondom het thema Leven Lang Ontwikkelen ontwikkeld. Het materiaal is verwerkt in vijf open online cursussen, ook wel MOOC’s genoemd.

Locatie
Lees verder