Ouderen en alcohol: gezond of ongezond genieten?

Alcoholgebruik is gewoon geworden in onze samenleving. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van alcohol door ouderen toeneemt. Zeker ook onder vijftigplussers. Op woensdag 21 juni houdt Fontys Hogeschool samen met Novadic-Kentron de masterclass Ouderen en alcohol: gezond of ongezond genieten?, live bij Fontys in Eindhoven of online te volgen.

Veel ouderen vinden het gezellig en lekker om af en toe een glaasje te drinken. Maar wat als af en toe verandert in regelmatig en steeds meer? De oorzaak daarvan kan zijn dat alcohol de functie heeft gekregen om het gevoel van stress, eenzaamheid of depressie te verdrijven. Het heeft als gevolg dat er steeds meer ongelukken gebeuren onder invloed van alcohol.

Sneller schade door drinken

Lang werd gedacht dat het gezond zou zijn voor de oudere mens om een glas alcohol per dag te drinken. Maar dat is een mythe. De Gezondheidsraad adviseert sinds een aantal jaar om geen alcohol te drinken. Voor wie toch af en toe wil genieten van een glaasje, is het advies om het bij één drankje te houden (en dat niet elke dag te doen om te voorkomen dat het een gewoonte wordt).

Op oudere leeftijd verdraagt het lichaam alcohol slechter. Eenzelfde hoeveelheid alcohol leidt bij mensen boven de 55 jaar sneller tot orgaanschade, een hoger bloedalcoholgehalte en een snellere vergiftiging. Ouderen worden over het algemeen eerder dronken en een kleine hoeveelheid alcoholhoudende drank kan soms al schadelijke gevolgen hebben.

Ouderen drinken meer en vaker

Het alcoholgebruik bij 55-plussers is gemiddeld hoger dan bij jongeren en zij drinken vaker dagelijks. Het percentage ouderen dat overmatig drinkt ligt ook hoger dan bij jongere volwassenen. En dat terwijl jongeren vaak de focus van landelijk en lokaal alcoholbeleid zijn. Gelukkig komt de doelgroep ouderen de laatste tijd steeds meer in beeld. Zo is in het Eindhovense preventie-akkoord expliciet aandacht voor ouderen en alcohol. Daarnaast wordt in datzelfde akkoord gesteld dat er laagdrempelige kennissessies georganiseerd worden voor professionals die werken met ouderen.

Novadic-Kentron en Fontys Hogeschool pakken die handschoen op en organiseren op woensdagochtend 21 juni samen een masterclass over ouderen en alcohol: gezond of ongezond genieten?

Aanmelden

Om het event goed voor te bereiden en er een succesvolle inspirerende ochtend van te maken, vinden we het fijn als je je aanmeldt. Als je naar onze locatie komt dan is het mogelijk om je tevens aan te melden voor een lunch na afloop. Onder het genot van een broodje kunnen we dan samen nog verder praten.

Aanmelden

Vragen?

Heb je vragen of kun je last-minute toch niet komen? Mail ons op healthyageingprofessional@fontys.nl

Auteur: Fontys Sporthogeschool

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.