Podcast: Gebruiksvertrouwen in algoritmes

In een nieuwe aflevering van de postcastserie ‘Zoek het uit!’ deelt Fontysonderzoeker Mohammed Ali Tahtali zijn inzichten in het gebruiksvertrouwen in algoritmes met Els de Maeijer. Zijn onderzoek focust op het begrijpen van gebruikersvertrouwen in algoritmes. Ga jij in op algoritmische suggesties voor een volgende film, accepteer je die en bekijk je die film, of ga je daar helemaal niet in mee?

Het is bekend en gebleken uit het onderzoek dat veel mensen eigenlijk wantrouwen hebben, of terughoudend zijn in algoritmische adviezen. Nou is dat wantrouwen in het geval van Netflix niet zo erg, maar wat nou als een medisch specialist een keuze moet maken voor een bypass operatie of niet, dan wordt de afweging wel veel ingewikkelder. Mohammed: ‘Ja, mijn onderzoek richt zich vooral op algoritmische adviezen en de vraag of mensen dus vertrouwen hebben in die adviezen.’

Niet alleen op Netflix
Het onderzoek richt zich op verschillende domeinen, zoals overheidsinstanties, gezondheidszorg en onderwijsomgevingen. Steeds meer zien we dat algoritmes ook daar een rol spelen. Dus zie je ook steeds meer algoritmes in domeinen oppoppen waarvan wij denken nog zelf de expert te zijn. En dat is nu precies wat Mohammed zo interessant vindt, want vroeger hoefden we hier helemaal niet over na te denken!

Luister hier naar de podcast

Auteur: Monique van Laar

m.vanlaar@fontys.nl

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.