Sturen op brede welvaart ‘later’ steeds belangrijker

Foto afkomstig uit het archief van de gemeente Weert
Ondanks de economische groei in Nederland staan we voor grote uitdagingen, zoals het creëren van een gezonde leefomgeving, bestaanszekerheid waarborgen, klimaatverandering vertragen en een verantwoordelijke impact op toekomstige generaties. We hebben het dan over ‘brede welvaart’. Sturen op ‘brede welvaart’, rekening houdend met sociale, economische en ecologische waarden, wordt belangrijker voor gemeenten en beleidsstrategen. Zij moeten brede welvaart integraal implementeren en het in hun beleid omzetten in concrete keuzes en sturing.

En dat is nu precies waarmee Cindy Ras, senior onderzoeker bij het lectoraat Ondernemende Regio, gemeenten en provincies bij gaat helpen. Ondersteund door een recent verkregen RAAK-publiek subsidie gaat Cindy de komende twee jaar samen met Rogier van der Wal, lector Ethisch Werken, onderzoekers van het Centre of Expertise Brede welvaart en Nieuw Ondernemerschap van Avans Hogeschool samen met een vijftal gemeenten, provincie Noord-Brabant en kennispartners als de Academische werkplaats (be)Sturen op brede welvaart van Tilburg University, het PON & Telos, het Lab Toekomstige Generaties, Platform31 kijken hoe besluiten toekomstgerichter gemaakt kunnen worden. De gemeenten Bergen op Zoom, Oosterhout, Tilburg, Waalwijk en Weert zijn de eerste gemeentelijke partners. De Brabantse Community Brede Welvaart van Provincie Noord-Brabant is een belangrijke provinciale partner.

Brede welvaart ‘later’
Gemeenten en provincies ervaren moeite bij de concrete implementatie. Brede welvaart is inhoudelijk complex en vereist continu koorddansen tussen verschillende belangen. Daarbij gaat er veel aandacht naar brede welvaart ‘hier en nu’ en blijven de belangen van toekomstige generaties (brede welvaart ‘later’) te vaak onderbelicht. In Europees verband, en op nationaal niveau is er nu het moment om brede welvaart ‘later’ meer zichtbaar te maken.

Cindy: “Neem een concreet voorbeeld van de grote hoeveelheid distributiecentra, waarvoor economische goedkeuring is gegeven. Maar wat zijn de effecten daarvan op de lange termijn? Is dit de meest optimale besteding van de ruimte op de lange termijn? Dat perspectief blijft vaak onderbelicht.

Concrete handreikingen
Met het project Brede welvaart in de praktijk: #hoedan? gaan de onderzoekers concrete handreikingen bieden aan beleidsprofessionals om brede welvaart integraal en voor toekomstige generaties in te richten. Concernstrategen en afdelingshoofden van gemeenten en provincies worden al vanaf de start betrokken bij het project, waardoor de concrete tools in co-creatie worden ontwikkeld en meteen ingezet worden. Het project start is gestart op 1 juli. De externe kick off vindt plaats in september.

Over RAAK-Publiek
Een van de langstlopende subsidieregelingen van Regieorgaan SIA is RAAK-publiek. Bij deze regeling staat een praktijkvraag vanuit de publieke sector centraal. In een consortium doen onderzoekers van een hogeschool samen met minimaal 2 publieke partijen onderzoek naar praktisch toepasbare oplossingen voor deze vraag. Een indiener kan via de regeling RAAK-publiek maximaal € 350.000 aanvragen per project. RAAK-publiek-projecten kennen verschillende onderzoekvormen en uitkomsten. Het consortium kan aan de slag gaan met een prototype, een nieuwe werkwijze of een ander toepasbaar resultaat. In de meest recente ronde zijn 43 aanvragen ingediend, waarvan 16 projecten van start gaan. Dit voorstel had een goede ranking als vijfde van 16.

Auteur: Monique van Laar

m.vanlaar@fontys.nl

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.