Coachen met ACT (Acceptatie en Commitment Training)

Kwaliteitscheck
Coachen met ACT biedt docenten de kans om te coachen en te begeleiden vanuit een wetenschappelijke onderbouwde en effectief bewezen methode. De methodiek ACT legt nadruk op eigenaarschap en regie van het eigen leven.
Locatie
Tilburg
Duur
5 dagen
Startdatum
16 mei

Klaar voor de volgende stap?

Meld je meteen aan en start met je nieuwe ontwikkeling

Aanmelden

Voor wie?

Docenten

Om je te ontwikkelen naar de Fontysrol(len):
Coach

Omschrijving

Ben je momenteel coach, docent of studieloopbaanbegeleider en heb je een rol in het coachen van studenten? Wil je jouw vaardigheden zó ontwikkelen dat je eigen veerkracht toeneemt en je tegelijkertijd de veerkracht van studenten kan versterken? Wil je ervaringsgericht en praktisch aan de slag met andere onderwijsprofessionals? Dan biedt Coachen met ACT je de kans om te coachen en te begeleiden vanuit een wetenschappelijke onderbouwde en effectief bewezen methode. De methodiek ACT (Acceptance and Commitment Training) legt nadruk op eigenaarschap en regie van het eigen leven.

In deze ervaringsgerichte training krijg je naast uitleg en toepassing van de theorie ook zicht op je eigen mentale vaardigheden en vergroot je de eigen mentale flexibiliteit. Dit helpt je om de mentale (in)flexibiliteit bij studenten te herkennen en om vervolgens specifieke vormen van coaching in te zetten die de mentale vaardigheid van de studenten kan vergroten. Na afloop van de training heb je inzicht in je eigen gedrag, wat jij als coach waardevol vindt en heb je de concrete tools en oefeningen om ACT in te zetten bij de studenten die jij begeleidt.

Inhoud

ACT geeft je inzicht in wat je belangrijk vindt in het leven en het maakt je vaardiger in het omgaan met uitdagingen die het leven biedt. ACT gaat er van uit dat 'pijn' bij het leven hoort. We komen namelijk allemaal verdriet, stress, boosheid, teleurstelling, angst, etc. tegen. Hoe we hiermee omgaan is een ander verhaal. Doordat we vaak moeilijke emoties en situaties vermijden, creëren we extra lijden. Het doel van ACT is om je veerkrachtiger, ofwel 'psychologisch vaardiger' te maken. Het combineert mindfulness vaardigheden met gedragsverandering.

We maken ACT inzichtelijk door bespreking, metaforen, ervaringsoefeningen en dosis humor.

​De training bestaat uit 5 dagdelen van 3 uur.  Er wordt gewerkt met literatuur, oefeningen tijdens de training, thuisopdrachten , filmpjes.  De 6 vaardigheden/processen van ACT staan centraal in de verschillende dagdelen.

ACT is niet alleen theoretisch te begrijpen, het is een ervaringsgerichte training. Het is een actief leerproces; je doorloopt het ACT proces zelf als mens, als coach/docent/professional en maakt daarna de transfer naar: "Hoe pas ik dit toe bij de begeleiding van studenten?"

De dagdelen worden ingepland met een tussenpozen van ongeveer 2 weken, zodat er gelegenheid is tussentijds te oefenen en daarop te reflecteren.  De totale tijdsinvestering bedraagt ongeveer 30 uur. Daarin zitten de bijeenkomsten, leeswerk en toepassing.

Resultaat

Omdat je als coach je eigen instrument bent maakt inzicht in je eigen gedrag je een sterkere professional. Na afloop van deze ervaringsgerichte training:

 • Weet je welke waarden voor jou als coach belangrijk zijn. Weet je hoe je dit omzet naar coachend gedrag richting studenten. Je kent je eigen valkuilen en leert hier anders mee om  te gaan;   
 • Word je als professional veerkrachtiger in je rol als coach en kun je een rolmodel zijn voor studenten;
 • Heb je je coaching vaardigheden uitgebreid met concrete tools en oefeningen om in te zetten bij de studenten die jij begeleidt;
 • Besteed je als coach niet alleen aandacht aan de ontwikkeling van de student als aankomend professional, maar ook aan zijn persoonlijke ontwikkeling;
 • Heb je concrete handvatten hoe je studenten begeleidt in deze levensfase vol met uitdagende situaties op vlak van studie, werk en sociale contacten;
 • Heb je een netwerk opgebouwd met andere Fontys professionals die in dezelfde coachende rol en positie zitten

Je krijgt naast een uitgebreid naslagwerk toegang tot een online leerplatform. Dit blijft ook na afloop van de training nog toegankelijk.

Workshops

In het studiejaar ’23-’24 wordt er op 2 momenten een verdiepende workshop aangeboden. Hieraan kun je deelnemen als je de training Coachen met ACT hebt afgerond. Tip: verwerk ook de workshops in je aanvraag tot professionalisering. Schrijf je meteen in voor zowel de training als de workshops.
Voor meer informatie zie Oefenen met ACT - ACTief aan de slag (fontys.nl) en
Creatief met ACT(fontys.nl)

Recensies

ACT heeft mij geholpen om me nog meer bewust te zijn van mijn eigen gedachtes in bepaalde situaties. Het helpt me om nog beter te kunnen reflecteren op mijn gevoelens, gedachtes en handelen.
Daarnaast merk ik in mijn coaching dat ik steeds vaker waarden hierin betrek. Ik bevraag mijn supervisie-studenten of eerstejaars welke waarden in bepaalde situaties die hen raken centraal staan. Ook probeer ik hun waarden zichtbaar te maken binnen de samenwerking en waar dit dus soms kan botsen.

Ik vond het een erg waardevolle training die ik iedereen zou aanraden!

Karlijn van der Tuuk, coach Fontys Pedagogiek

Bij ACT leerde ik vooral welke processen er spelen in het maken van keuzes en bij het jezelf weghouden van je doelen. De nuances hierin, hoe deze processen in je hoofd werken en welke grote invloed je daar zelf op hebt, levert inzichten op die via de aangereikte concrete werkvormen ook heel goed toepasbaar zijn in het coachen en begeleiden van studenten.

Esther Somers, docent Kind & educatie/Fontys Pabo

Aanvullende informatie

Trainers/Begeleiders

Deze training wordt verzorgd door ervaren Fontysdocenten: Marleen de Vries en Aafke Baars-Seebregts. Marleen is orthopedagoog en schrijfster van het boek 'Als opvoeden niet vanzelf gaat'. Aafke is psycholoog en coach bij Fontys Hogeschool Pedagogiek (FHP). FHP is sinds 2021 met een nieuw curriculum gestart o.a. gebaseerd op de principes van HILL. Door haar recente switch van docent naar coach en haar zeer ruime didactische ervaring is Aafke in staat zich zeer goed in te leven in de rol van coach in het huidige onderwijs.

Data en tijden

   Training met startdatum 16 mei 2024:

   • 16 mei 2024 van 9.30 - 12.30 uur
   • 30 mei 2024 van 9.30 - 12.30 uur
   • 13 juni 2024 van 9.30 -12.30 uur
   • 27 juni 2024 van 9.30 -12.30 uur
   • 4 juli 2024 van 9.30 - 12.30 uur

   Meer info

   hrlearningdevelopment@fontys.nl

   Kosten: € 475

   Georganiseerd door: Dienst Personeel en Organisatie