Coachen met ACT (Acceptatie en Commitment Training)

Coachen met ACT biedt docenten de kans om te coachen en te begeleiden vanuit wetenschappelijke onderbouwde en effectief bewezen methode. De methodiek ACT legt nadruk op eigenaarschap en regie van het eigen leven.
Locatie
Tilburg
Duur
5 dagen
Startdatum
11 mei

Klaar voor de volgende stap?

Meld je meteen aan en start met je nieuwe ontwikkeling

Aanmelden

Voor wie?

Docenten

Om je te ontwikkelen naar:
Coach

Omschrijving

Ben je momenteel coach, docent of studieloopbaanbegeleider en heb je een rol in het coachen van studenten? Wil je jouw vaardigheden op zo'n manier ontwikkelen dat je eigen veerkracht toeneemt en dat je in staat bent deze bij studenten te stimuleren? Wil je ervaringsgericht en praktisch aan de slag met andere onderwijsprofessionals?

Coachen met ACT biedt docenten de kans om te coachen en te begeleiden vanuit wetenschappelijke onderbouwde en effectief bewezen methode. De methodiek ACT legt nadruk op eigenaarschap en regie van het eigen leven. 

In deze ervaringsgerichte training krijg je naast uitleg en toepassing van de theorie ook zicht op je eigen vaardigheden en je eigen mentale flexibiliteit. Hierdoor herken je de mentale (in)flexibiliteit bij studenten en weet je op welk vlak de vaardigheden van studenten kunnen worden vergroot.​

Na afloop van de training heb je inzicht in je eigen gedrag, in meer en minder veerkrachtig gedrag en heb je de concrete tools en oefeningen om ACT als professional in het onderwijs in te zetten bij de studenten die jij begeleidt. 

Inhoud

ACT combineert mindfulness vaardigheden met gedragsverandering. Het geeft je inzicht in wat voor jou belangrijk is in het leven en het maakt je vaardiger in het omgaan met uitdagingen die het leven biedt. ACT gaat er van uit dat 'pijn' bij het leven hoort. We komen namelijk allemaal verdriet, stress, boosheid, teleurstelling, angst, etc tegen. Hoe we hiermee omgaan is een ander verhaal. Doordat we er niet altijd handig mee omgaan en vaak moeilijke emoties en situaties vermijden, creëren we extra lijden. Het doel van ACT is om je veerkrachtiger, ofwel 'psychologisch vaardiger' te maken.

We maken ACT inzichtelijk door bespreking, metaforen, ervaringsoefeningen en humor.

​De training bestaat uit 5 dagdelen van 3 uur.  Er wordt gewerkt met literatuur, oefeningen tijdens de training, thuisopdrachten , filmpjes.  De 6 vaardigheden/processen van ACT staan centraal in de verschillende dagdelen.

ACT is niet alleen theoretisch te begrijpen, het is een ervaringsgerichte training. Het is een actief leerproces; je doorloopt het ACT proces zelf als mens, als coach/docent/professional en maakt daarna de transfer naar: "Hoe pas ik dit toe bij de begeleiding van studenten?"

De dagdelen worden ingepland met een tussenpozen van 3/4 weken, zodat er gelegenheid is tussentijds te oefenen en daarop te reflecteren.  De totale tijdsinvestering bedraagt ongeveer 30 uur.

Resultaat

Omdat je als coach je eigen instrument bent maakt inzicht in je eigen gedrag je een sterkere professional. Na afloop van deze ervaringsgerichte training:

  • Weet je welke waarden voor jou als coach belangrijk zijn. Weet je hoe je dit omzet naar coachend gedrag richting studenten. Je kent je eigen valkuilen en leert hier anders mee om  te gaan;   
  • Word je als professional veerkrachtiger in je rol als coach en kun je een rolmodel zijn voor studenten;
  • Heb je je coaching vaardigheden uitgebreid met concrete tools en oefeningen om in te zetten bij de studenten die jij begeleidt;
  • Besteed je als coach niet alleen aandacht aan de ontwikkeling van de student als aankomend professional, maar ook aan zijn persoonlijke ontwikkeling;
  • Heb je concrete handvatten hoe je studenten begeleidt in deze levensfase vol met uitdagende situaties op vlak van studie, werk en sociale contacten;
  • Heb je een netwerk opgebouwd met andere Fontys professionals die in dezelfde coachende rol en positie zitten

Je krijgt naast een uitgebreid naslagwerk toegang tot een online leerplatform. Dit blijft ook na afloop van de training nog toegankelijk.

Recensies

ACT heeft mij geholpen om me nog meer bewust te zijn van mijn eigen gedachtes in bepaalde situaties. Het helpt me om nog beter te kunnen reflecteren op mijn gevoelens, gedachtes en handelen.
Daarnaast merk ik in mijn coaching dat ik steeds vaker waarden hierin betrek. Ik bevraag mijn supervisie-studenten of eerstejaars welke waarden in bepaalde situaties die hen raken centraal staan. Ook probeer ik hun waarden zichtbaar te maken binnen de samenwerking en waar dit dus soms kan botsen.

Ik vond het een erg waardevolle training die ik iedereen zou aanraden!

Karlijn van der Tuuk, coach Fontys Pedagogiek

Bij ACT leerde ik vooral welke processen er spelen in het maken van keuzes en bij het jezelf weghouden van je doelen. De nuances hierin, hoe deze processen in je hoofd werken en welke grote invloed je daar zelf op hebt, levert inzichten op die via de aangereikte concrete werkvormen ook heel goed toepasbaar zijn in het coachen en begeleiden van studenten.

Esther Somers, docent Kind & educatie/Fontys Pabo

Aanvullende informatie

Trainers/Begeleiders

Deze training wordt verzorgd door ervaren Fontysdocenten: Marleen de Vries en Aafke Baars-Seebregts. Marleen is orthopedagoog en schrijfster van het boek 'Als opvoeden niet vanzelf gaat'. Aafke is psycholoog en coach bij Fontys Hogeschool Pedagogiek (FHP). FHP is sinds 2021 met een nieuw curriculum gestart o.a. gebaseerd op de principes van HILL. Door haar recente switch van docent naar coach en haar zeer ruime didactische ervaring is Aafke in staat zich zeer goed in te leven in de rol van coach in het huidige onderwijs.

Data en tijden

Training met startdatum 11 mei 2023, op donderdagen van 09:00 tot 12:00 uur:
Donderdag 11 mei 2023
Donderdag 25 mei 2023
Donderdag 8 juni 2023
Donderdag 22 juni 2023
Donderdag 6 juli 2023

Meer info

Marleen de Vries en Aafke Baars-Seebregts

Kosten: €475

Georganiseerd door: Fontys Hogeschool Pedagogiek