Intercultural Awareness

Kwaliteitscheck
De basistraining ‘Intercultural Awareness’ geeft je kennis, inzicht en praktische handvatten om met interculturele diversiteit om te gaan. De training is geschikt voor álle Fontys medewerkers die meer willen leren over dit onderwerp en/of met veel verschillende culturen in aanraking komen.
Locatie
Tilburg
Duur
3 middagen
Startdatum
15 mei

Klaar voor de volgende stap?

Meld je meteen aan en start met je nieuwe ontwikkeling

Aanmelden

Voor wie?

Fontysprofessionals | Studentcoaches

Om je te ontwikkelen naar de Fontysrol(len):
Onderzoeker | Coach | Expert | Inspirator | Kennisdeler

Omschrijving

De samenwerking van Fontys met het Internationale werkveld in de regio maakt dat internationalisering een steeds belangrijkere component wordt in ons onderwijs. We leiden onze studenten op om te kunnen leven en werken in een met toenemende mate onvoorspelbare, complexe wereld met global challenges.

Bovendien is er binnen Fontys steeds meer sprake van culturele diversiteit. Diversiteit speelt een rol in de samenleving en heeft dus ook impact in het onderwijs, in de klas, in studentensupport en met collega’s. Deze (culturele) verschillen zijn mooi en dagen ons uit ons te bezinnen op onze eigen houding en onze manier van communiceren. Hoe ga je om met deze verschillen en overeenkomsten? Wat is nodig om adequaat met diversiteit om te gaan?

De basistraining ‘Intercultural Awareness’ geeft je kennis, inzicht en praktische handvatten om om te gaan met interculturele diversiteit. De training is geschikt voor álle Fontys medewerkers die meer willen leren over dit onderwerp en/of met veel verschillende culturen in aanraking komen.

Inhoud

Een interactieve basistraining die wordt verzorgd door twee ervaren cross-cultural trainers die hun ervaringen graag met je delen. De trainers linken culturele diversiteit aan het grotere thema diversiteit en inclusie en laten zien dat de opgedane kennis niet enkel toepasbaar is als je werkt met internationale studenten.

De eerste 2 dagdelen staan vooral in het teken van:

 • Kennis over wat cultuur is;
 • Kennis over eigen en andere culturen en gewoonten;
 • Bewustwording t.a.v. eigen houding/coping mechanismes;
 • Kennis van communicatiestijlen.

Je maakt hierin telkens de vertaalslag naar je eigen werkpraktijk, waarbij je jouw kennis en ervaringen deelt met de groep.

In het laatste dagdeel ga je oefenen met het praktisch toepassen van de kennis en inzichten die je hebt opgedaan aan de hand van door de deelnemers ingebrachte cases.

  Resultaat

  Leerdoelen:

  1. Deelnemers zijn zich bewust van verschillende communicatiestijlen, kunnen deze herkennen in communicatie met anderen en strategieën toepassen om hierop aan te sluiten.
  2. Deelnemers weten wat de term cultuur inhoudt en zijn zich bewust van diversiteit gerelateerd aan hun werkzaamheden.
  3. Deelnemers zijn zich bewust van hun eigen culturele achtergrond en de daaruit voortvloeiende houding.
  4. Deelnemers zijn zich bewust van de 8 cultuurdimensies en kunnen hun handelen daarop aanpassen in verschillende situaties (Erin Meyer; Lewis).
  5. Deelnemers kunnen situaties analyseren n.a.v. de dimensies van de cultuurmap (Erin Meyer).
  6. Deelnemers kunnen daardoor bewust hun oordeel uitstellen en kunnen een kritische houding innemen t.o.v. hun eigen positie en de positie van anderen.

  Data en tijden

  Training met startdatum 15 mei 2025:

  • Donderdag 15 mei 2025, van 13.00 tot 17.00 uur
  • Donderdag 22 mei 2025, van 13.00 tot 17.00 uur
  • Donderdag 12 juni 2025, van 13.00 tot 17.00 uur

  Meer info

  hrlearningdevelopment@fontys.nl

  Kosten: € 450

  Georganiseerd door: Dienst Personeel en Organisatie