Irene Levels:-Halkes ‘Maak van jezelf een nieuwsgierige onderzoeker’ 

Praktijkgericht onderzoek is een vaste waarde bij Fontys. De hogeschool werkt al volop samen met het werkveld aan oplossingen voor maatschappelijke issues, zoals de energietransitie of de vergrijzing. Progammamanager Irene Levels-Halkes zet zich ervoor in dat opgedane kennis beklijft en wil en passant iedereen motiveren (een beetje) onderzoeker te zijn. 

Hoe interessant onderzoek kan zijn, ervaart Levels-Halkes zelf door de master die ze volgt in haar vakgebied HR. ‘Het is een praktijkgerichte master. Samen met collega’s onderzoek ik nu bij Fontys hoe de HR-professional kan bijdragen aan meer innovatiekracht in een organisatie. Ik leer er enorm veel van. Het thema wordt uitgediept en ik kan methodes die ik leer meteen toepassen. Zo kun je echt een bijdrage leveren aan oplossingen.’    

Nieuwsgierig 

In haar werk als programmaleider Verbeterprogramma Praktijkgericht Onderzoek zet ze zich in de breedte in voor kwaliteitsverbetering van het praktijkgericht onderzoek van Fontys. Hbo-onderzoek is sinds de eerste lectoren twintig jaar geleden hun intrede deden, enorm toegenomen. ‘Er is inmiddels focus én massa, nu is het tijd om ook de organisatie erachter te verbeteren’, zegt Levels-Halkes. 

Een van haar taken is om de samenwerking tussen de inmiddels meer dan veertig lectoraten te versterken. Daarvoor worden onder meer Centres of Expertise opgezet. Dat zijn grote samenwerkingsverbanden tussen partijen binnen en buiten Fontys. Daarnaast zijn er Kenniscentra, die wat kleiner van opzet zijn.  

In onderzoeksprojecten en hybride leeromgevingen werken al die partijen samen aan zogenoemde wicked problems. Ze experimenteren met robotgebruik in de zorg bijvoorbeeld, denken mee over de ethiek bij de inzet van artificial intelligence of ontwerpen efficiënte logistieke systemen. Maar hoe wordt de output vastgelegd? Welke methodes worden gebruikt? Hoe bemachtigen ze een subsidie voor onderzoek? Hoe zetten ze een echte learning community op? ‘Het is belangrijk om dat op orde te krijgen, zodat onderzoek een gelijkwaardige positie naast het onderwijs kan krijgen’, aldus Levels-Halkes. 

Levenlang leren 

Maar haar programma gaat niet alleen om de grotere zaken als procedures, standaarden en samenwerkingsverbanden. Fontys wil ook al haar studenten en medewerkers stimuleren om zelf ‘onderzoekend’ te zijn. Er is bijvoorbeeld gewerkt aan een promovendi-beleid, waardoor het voor Fontysmederwerkers makkelijker wordt promotieonderzoek te gaan doen.  

Niet iedereen hoeft te gaan promoveren. Er zijn tal van mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen en P en O werkt er hard aan het professionaliseringsaanbod zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Volgens Levels-Halkes kan iedereen zijn eigen rol pakken. ‘De een wil liever vooral studenten coachen, de ander echt zelf buiten de schoolmuren  onderzoek gaan doen.  

Maar een ‘onderzoekende houding’ is volgens Levels-Halkes voor iedereen die in het onderwijs werkt van belang. ‘Dat je nieuwsgierig bent en vragen stelt, zoals wij dat ook onze studenten leren, is een basiswaarde in het hbo en past ook bij onze visie over een leven lang ontwikkelen.’

Auteur: Petra Merkx

p.merkx@fontys.nl

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.

Ontwikkelingsaanbod van Fontys op het gebied van onderzoek

  • Onderzoekend

Fontys Leergang Praktijkgericht Onderzoek

In deze leergang vergroot je kennis en vaardigheden t.a.v. methodologisch verantwoord en gestructureerd werken t.a.v jouw eigen onderzoeksvoorstel/ casus. Je werkt, onder begeleiding van een aantal Fontys-experts, toe naar een kwalitatief voldoende onderzoeksvoorstel waarmee subsidie verworven kan worden uit de tweede of derde geldstroom en waarmee impact gerealiseerd kan worden.

Locatie
Eindhoven
Duur
9 bijeenkomsten
Startdatum
19 september
Lees verder