Training voor studentcoaches: ‘Van goede leerstrategieën heb je leven lang profijt’

Vlnr: Petra Bunnik en Anika Embrechts, Riny Bovy, Erwin Mortier en Dirma Eisinga.

Na de laatste bijeenkomst van de training leerstrategieën komen de deelnemende studentcoaches enthousiast het lokaal uit. ‘Informatie over leerstrategieën en zelfregulerend leren is vaak nogal ‘hoog over’. Wat we hier leren is geworteld in wetenschappelijk onderzoek, maar tegelijk heel toepasbaar in onze dagelijkse praktijk’, zegt Henriëtte Gerrits, docent bij Fontys Communicatie.

Vanuit Fontys Welzijnslab kwam het initiatief voor deze training voor studentcoaches. ‘En dankzij de NPO-gelden kunnen we hem ook financieren’, vertelt Riny Bovy van het Welzijnslab. ‘Tijdens de coronapandemie hebben studenten echt een hiaat in hun ontwikkeling opgelopen. Sommige dingen kun je eenvoudigweg niet in je eentje leren. Dat vraagt extra vaardigheden van docenten, en zeker van de studentcoaches.’

Beter motiveren

In de training ontdekken docenten hoe ze studenten kunnen leren om beter te leren. Bijvoorbeeld: herkennen en aanpakken van uitstelgedrag, leren organiseren, jezelf aan het werk zetten en jezelf motiveren. Dat gaat verder dan het aanleren van betere studievaardigheden.

‘We kijken hier naar de student als mens. Waarom vertoont iemand uitstelgedrag, wat zit daarachter? Misschien is er wel sprake van faalangst. Dan moet je daar mee aan de slag’, weet Erwin Mortier, docent Sportkunde en begeleider van maatwerkstudenten (langstudeerders).

‘Het gaat hier echt om de totale mens, om met voetbalcoach Louis van Gaal te spreken. Als docent kunnen we dankzij deze training studenten inzicht geven in hun gedrag, en dat helpt. We leren ze geen trucje dat ze snel weer vergeten’, legt Dirma Eisinga uit. Ze is Fontys-topsportcoach en studentcoach topsporters bij ALO/Sportkunde.

‘Ik kan niet plannen’

De training wordt gegeven door trainers Petra Bunnik en Anika Embrechts van Strategie voor Leren, die zelf ook heel wat vlieguren voor de klas hebben gemaakt. Anika vertelt hoe ze een student hielp die niet kon plannen voor school.

‘Hij zei: ik kan het gewoon niet, ik heb alles geprobeerd. Maar toen ik ontdekte dat hij bezig was met voorbereidingen om 100 kilometer over de Weissensee in Oostenrijk te schaatsen, wist ik hoe ik hem op het goede spoor kon krijgen. Want zoiets vergt natuurlijk enorm veel planningsvaardigheden, qua training, voeding en materiaal. Toen dat kwartje eenmaal viel, konden we stappen gaan zetten. We maakten de transfer naar zijn studie.’

Anika en Petra lieten hun cursisten aan den lijve ondervinden hoe het is om iets nieuws te leren. ‘We hebben ze bewust weer in de studentrol geplaatst. Ze moesten dingen uitzoeken en voorbereiden en samenwerken in een stamgroep. Zo ontdekten ze vanzelf wat hun eigen sterke leerstrategieën zijn en herkenden ze waar studenten mee worstelen’, legt Petra uit.

Gereedschapskist

Eigenlijk zou iedere docent deze vaardigheden in zijn gereedschapskist moeten hebben, vinden de cursisten. ‘Het gaat erom dat je herkent als er iets misgaat en dan kunt ingrijpen. Hoe vroeger je dat doet, hoe beter.’

Bovendien wordt ‘een leven lang leren’ steeds belangrijker. Anika: ‘Als je tijdens je studie goede studeergewoontes leert, heb je daar je hele leven profijt van.’ De deelnemers aan de cursus zijn alvast ‘om’. Henriëtte: ‘Ik ga het hier zeker met collega’s over hebben. Die pikken vast wat op van wat ik hier heb geleerd.’

Vanuit het Fontys Welzijnslab ervaart Riny dat de training nu al een duurzaam effect heeft binnen de deelnemende instituten. ‘Studenten en docenten hebben meer kennis over leerstrategieën, maar ze maken ook de vertaalslag naar de praktijk. Dat versterkt zeker het welzijn van studenten en het geeft ze meer zelfvertrouwen om de regie te nemen over hun studie.'

Verhalenreeks NPO-gelden

 • 29 november
 • Talentgericht

‘Het taalprobleem is véél groter dan gedacht’

Mede door de coronajaren hebben studenten een achterstand in taal en lopen daardoor vast in hun studie. Wat Fontys daaraan kan en moet doen? Hen nóg beter ondersteunen, vinden Tineke Ausems en Nathalie Ruijssenaars. De NPO-gelden helpen daarbij.

Lees verder
 • 10 januari
 • Talentgericht

‘Anderen helpen kan alleen als je zelf lekker in je vel zit’

Binnen Fontys Pedagogiek besloten ze studentenwelzijn écht op de kaart te zetten: in twee jaar tijd werden meer dan twintig activiteiten georganiseerd, waarbij één zelfs koningin Máxima en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, aanwezig waren.

Lees verder
 • 5 december
 • Talentgericht

Studenten kiezen bewuster dankzij Sneak Preview Kalenders

Zo’n 35 procent van de Fontysstudenten kiest niet meteen de opleiding die bij hen past. Dat moest anders, vonden Cindy Deetman (projectleider Online Proefstuderen) en Rosemarie Moonen (consultant marketing). Zij ontwikkelden de Sneak Preview Kalenders.

Lees verder
 • 16 november
 • Talentgericht

‘De lesstof werd opeens behapbaar’

Ze misten, zeker tijdens de coronapandemie, nét even een stok achter de deur. Marleen Goossens en Jeremy Bos, vierdejaarsstudenten Fontys Sportkunde, liepen daardoor een jaar studievertraging op. Net als tientallen studiegenoten kregen zij hulp van Guido Hartman, een externe studiebegeleider.

Lees verder
 • 8 november
 • Talentgericht

Studentenwelzijn: 'Zet je antennes scherp en vraag door'

De meeste Fontysstudenten fietsen soepel door hun studietijd heen, maar dat geldt niet voor iedereen. Irma Jacobs, docent bij de Fontysopleiding Commerciële Economie, wil het studentenwelzijn verbeteren én beter op de kaart zetten bij collega’s.

Lees verder
 • 27 september
 • Talentgericht

Van diploma-uitreiking on tour tot een bonusmama

Corona lijkt al even geleden, maar het onderwijs merkt nog steeds de gevolgen ervan. Met de zogenoemde coronagelden bood én biedt de overheid hulp. 6 voorbeelden van hoe Fontys ze inzet.

Lees verder

Auteur: TextVast

Reacties

De redactie keurt reacties voordat ze geplaatst worden. Dit doen wij alleen op werkdagen. Reacties die niet over de inhoud van het artikel gaan en kwetsend kunnen zijn voor (groepen) mensen, worden niet toegelaten op dit platform.